IDS Ližnjana: Nesposobnost ližnjanskog SDP-a prešla granice općine

0
Marko Zlatić i Vanja Franković
Marko Zlatić i Vanja Franković

„Sazvali smo ovu konferenciju za novinare kako bismo obavijestili javnost da će ovoga puta, zbog neodgovornog obnašanja vlasti SDP-a Ližnjana na čelu s načelnicom Majom Cvek i donačelnikom Paolom Demarinom, svi mještani ostati zakinuti za jedan civilizacijski iskorak, kao što je izgradnja kanalizacijske mreže na području naše općine“, kazao je vijećnik IDS-a u Općinskom vijeću Ližnjana Vanja Franković na konferenciji za novinare održanoj 7. kolovoza.

- Naime, prošle je godine Općina Ližnjan počela u suradnji s Hrvatskim vodama, komunalnim poduzećem Albanež iz Medulina te Općinom Medulin za izradu projektno-studijske dokumentacije i aplikacijskog paketa za sufinanciranje od strane EU fondova za izgradnju kanalizacijskog sustava na našem području, kazao je Franković te je istaknuo da „nakon godinu dana, projektna dokumentacija je izrađena u cijelosti, a zadnji korak prije izdavanja sredstava iz EU fondova je potpisivanje Garantnog pisma sa strane svih sudionika u projektu“.

- Garantno pismo su uredno potpisali predstavnici Općine Medulin i Vodovod Pula. Iako nije bilo potrebno te je pismo mogla samostalno potpisati, načelnica Cvek zatražila je da se na sjednicu Općinskog vijeća Ližnjan, održanoj 16. lipnja, uvrsti točka dnevnog reda o davanju ovlasti načelnici općine za potpisivanje izjave partnera. Međutim, sjednica je prekinuta i o toj točci nije bilo riječ u nastavku gore navedene sjednice te su na taj način probijeni svi rokovi dostave Garantnog pisma.

Projekt propao zbog nemara općinske vlasti Ližnjana

- Kako zbog nemara općinske vlasti Ližnjana nije poštovana prijavna procedura, projekt je propao i ne postoji mogućnost ponovnog kandidiranja. Naime, riječ je o projektu u sklopu ograničenog poziva, a čija je vrijednost 8,9 milijuna kuna. Riječ je o ogromnom iznosu, posebice za Općinu čiji je proračun težak 12-ak milijuna kuna.

- Postavljamo si pitanje, da li u ližnjanskom SDP-u postoji nešto što se zove odgovornost i da li će netko u ližnjanskom SDP-u snositi posljedice što će zbog nemara općinske vlasti mještani Općine Ližnjan ostati bez kanalizacijskog sustava?

Franković je naveo kako u samo godinu dana nove vlasti, Ližnjan je postao „općina slučaj“, a posljedice takvog vođenja općine neće osjetiti samo mještani Ližnjana, već i djelomično mještani Medulina.

Nesposobno vodstvo ližnjanskog SDP-a i općinske vlasti

- Nesposobnost vodstva ližnjanskog SDP-a i općinske vlasti ovoga puta prešla je i granicu općine. Pozivamo načelnicu Cvek i donačelnika Demarina da drastično promjene način vođenja općine, jer interes mještana mora biti u prvom planu, zaključio je Franković.

Predsjednik Općinske podružnice IDS-a Medulin i Općinskog vijeća Medulina Marko Zlatić naglasio je kako je pitanje izgradnje kanalizacijskog sustava i za mještane Općine Medulin zaista od velike važnosti.

- Za naše područje izgradnja drugog stupnja pročišćavanja obavezna je do 2023. godine, a postupak izrade kanalizacijskog sustava je iznimno dug proces, čija realizacija traje i do 15 godina, kazao je Zlatić poručivši da „za realizaciju takvih strateških projekata, čiju korist direktno osjete svi mještani, potrebna su velika sredstva, koje općine poput naše, zbog proračunskih ograničenja jednostavno nemaju“.

- Stoga, jedini i najbolji vid financiranja takvih projekata je putem strukturnih fondova Europske unije te smo upravo na taj način mogli financirati izgradnju kanalizacijskog sustava, a obzirom da je projektna dokumentacija bila gotova, za Općinu Ližnjan je bilo potrebno predati samo još jedno pismo, koje je nažalost izostao.

- Usprkos tome, prošli smo tjedan dogovorili s generalnim direktorom Hrvatskih voda da se trenutno zbog Općine Ližnjan ne stopiraju projekti iz EU fondova za Općinu Medulin pa se do daljnjega Aglomeracija Medulin razvija samostalno, odnosno bez Općine Ližnjan.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa