Rovinjska oporba tvrdi: Vladajući IDS nas ignorira!

0
Konferencija za novinare Klub vijećnika SDP- HSLS
Konferencija za novinare Klub vijećnika SDP- HSLS

„Ponovno se pokazalo da su vijećnici vladajućeg IDS-a samo stroj za dizanje ruku, ali novost je ignoriranje, odnosno ne odgovaranje na  pitanja opozicijskih vijećnika postavljena u okviru rasprave o pojedinim točkama dnevnog reda“, kazao je Petar Radetić, gradski vijećnik iz SDP-a, na konferenciji za novinare koju je Klub vijećnika SDP- HSLS sazvao u povodu sjednice Gradskog vijeća održane u četvrtak.

Zajedno sa strančkom kolegicom Edom Kalčić naveo je tri točke dnevnog reda zbog kojih su posebno nezadovoljeni odnosom gradonačelnika i vladajuće stranke, a to su:  prijedlog prvog rebalansa proračuna, izvješće o radu gradonačelnika i gradske uprave za prvih šest mjeseci ove godine  te informacija o ostvarenim rezultatima u turističkoj sezoni 2013. godine.

„Osim izmjena i dopuna proračuna predloženih u redovnoj proceduri,  na početku sjednice dobili smo i dodatne gradonačelnikove amandmane,  koje nismo stigli ni pročitati, a kamoli o njima raspraviti.  Tek smo poslije sjednice mogli pogledati i ustanoviti da se osim sredstava Ministarstva turizma za projekte plaža planira i povećanje prihoda od poreza na dohodak za kupnju opreme za dograđeni dječji vrtić i jaslice Valbruna. Podržavamo dogradnju dječjeg vrtića, kao i prilagođavanje objekata društvenih djelatnosti mogućnostima korištenja jeftinijih energenata, zbog čega se ukazala potreba za rebalansom proračuna, ali se ne možemo složiti s time da se prema Gradskom vijeću pristupa formalno, bez i jedne riječi obrazloženja, a kad u raspravi tražimo dodatna obrazloženja, jednostavno nas se ignorira, kazao je Radetić.

Gradonačelnikovom izvještaju zamjeraju niz nejasnoća

Gradonačelnikovom izvještaju zamjeraju niz nejasnoća. Nejasno je koji su radovi obavljeni u prvoj etapi južne gradske tangente i što taj projekt obuhvaća, informaciju o rekonstrukciji državne ceste i raskrižja na Turnini  smatraju prešturom, a za zaključak prema kojem su smjernice u radu gradske uprave bile održavanje stabilnosti proračuna, iznalaženje sredstava za investicije u komunalnu strukturu, stvaranje uvjeta za razvoj rovinjskih poduzetnika i otvaranje novih radnih mjesta ne nalaze nikakvih konkretnih podataka. 

Pitaju se kako se u izvješću o lanjskoj turističkoj sezoni može govoriti o pozitivnom trendu ako  su u njemu navedni samo statistički podaci iz kojih je vidljivo da je prosječna iskorištenost turističkih kapaciteta bila za tri dana manja od one u 2012. godini. Napominju da se kvaliteta jednog turističkog mjesta mjeri drugim pokazateljima kojih u izvještaju nije bilo, pa bi se Grad trebao odrediti hoće li biti stvarni koordinator svih turističkih aktivnosti te ih kritički analizirati i usmjeravati ili će biti puki preuzimatelj  određenih pokazatelja o turističkom kretanju. S obzirom da je gradonačelnik na čelu Skupštine i Vijeća Turističke zajednice smatraju da bi Grad trebao biti ono prvo, ali onda treba obuhvatiti sve segmente turističkog proizvoda kao što su: plaže, infrastruktura, zabava ,kulturna zbivanja, itd.

„Nažalost, predlagač odluka nije našao za shodno da odgovori niti na jedno od naših pitanja, a predsjednik Vijeća je  pozivao na izglasavanje, znajući da ima poslušni stroj za dizanje ruku, zaključio je konferenciju Radetić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa