Kako župan Jakovčić vidi Istru u 2012. godini

0
Naša novinarka (lijevo) na županovoj presici
Naša novinarka (lijevo) na županovoj presici

O tome kako vidi Istru u 2012. godini govorio je istarski župan Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare, održanoj 5. siječnja u Puli. „Nakon 21 godine realno je očekivati da će se Vlada senzibilizirati za razvojne programe i političke zahtjeve u Istri. U više navrata to sam dao na znanje i Milanoviću“, izjavio je Jakovčić i u tom kontekstu spomenuo novu bolnicu u Puli, nastavak izgradnje Istarskog Y, ulaganja u okoliš i praćenje velikih kulturnih programa. „Posebnu podršku i ozbiljan dogovor očekujem oko projekta Brijuni Rivijera i TE Plomin 3. Što se tiče Brijuni Rivijere zadovoljan sam njezinim tijekom, a isto očekujem i za TE 3 jer je realno riječ o važnom energetskom projektu koji će, napominjem, biti na plin“, dodao je župan.

Jakovčić očekuje i da se u ovoj godini ozbiljno krene u decentralizaciju države. Za to napokon, smatra, imamo plodno tlo: „Vlada je obojena bojama političke stranke koja je vodeća u Istri i tu vidim prednost. Stoga imamo jasan politički cilj – decentralizaciju za koju prve pomake očekujem već uoči izbora 2013.“, jasan je bio župan koji dodaje da se ništa ne može napraviti preko noći, ali napominje da ova Vlada nema 100 dana jer je situacija takva da Vladu odmah treba senzibilizirati za „istarske političke zahtjeve“.

Župan Ivan Jakovčić
Župan Ivan Jakovčić
Istarska županija i Vlada, mišljenja je Jakovčić, konačno mogu funkcionirati na partnerski i odgovoran način. Kako je pred nama referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, Jakovčić je najavio i svojevrsnu kampanju za EU i u Istri. „Odluka ulaska u EU za Istru je od izuzetne važnosti. Imamo mnogo razloga za ulazak i to treba gledati kao veliku šansu, tako će i Istra participirati u europskim projektima i zadovoljiti zahtjeve brojnih građana“, rekao je te dodao da će Istra tako, uz Zagreb imati još jednu adresu na koju se može obratiti - Bruxelles.

„Postoje euroskeptici, a ja bih za sebe rekao da sam eurorealist. Hrvatska nema alternative, jer ukoliko ne uđemo u EU, bit ćemo izolirana zemlja, a nikako ne bi smjeli zaostajati za ostatkom Europe“, naglasio je na kraju Jakovčić. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa