Najavljen program prvog Istarskog festivala pašte u Žminju

29.06.2014 - 17:36
Okrugli stol Istarska pašta između tradicije i suvremenosti
Okrugli stol Istarska pašta između tradicije i suvremenosti

U Maloj dvorani Hrvatske gospodarske komore u Puli 27. lipnja održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen bogat program 1. Istarskog festivala pašte koji će se 4. i 5. srpnja  održati u Žminju.

U ime predstavnika Organizacijskog odbora, Lenka Šajina, djelatnica Turističke zajednice Općine Žminj najavila je početak nove manifestacije. "Hvala svim predstavnicima medija na odazivu na ovu konferenciju te vam se nadamo i na samoj manifestaciji koja će početi svečanim otvorenjem u petak, 4. srpnja u 17.30 sati." najavila je Šajina. Festival pašte je večernjeg i noćnog tipa te je za sve posjetitelje, ljubitelje pašte, goste, turiste i znatiželjnike, ulaz besplatan. Moći će se uživati u bogatom programu u petak od 18 do 24 sata, a u subotu od 18 sati do 2 sata iza ponoći.

Na prelijepoj lokaciji Zad Kaštela, na specifičnom prostoru iza stare Crkve Svetog Mihovila, osvanut će novi gastro događaj koji će pokušat spojiti tradicionalno i suvremeno u istarskoj kuhinji koja se u ovoj žminjskoj priči veže uz pašte, tjestenine i sve ono što se dobro sljubljuje s paštom.

Načelnik Općine Marko Križman pozvao je sve ljubitelje istarske gastronomije da u petak i subotu, 4. i 5. srpnja dođu u Žminj: "Dođite pod stare kestene, na posebno uređene štandove i uživajte u atraktivnoj kuhinji te u ugodnom ambijentom osvijetljenim lampionima i svijećama, degustirajte i kupite pašte, umake, sireve i ono 'svašta' što nas podsjeća kad kažemo pašta."

Konferencija za medije
Konferencija za medije

"Svoje interese moći će zadovoljiti brojna publika, stručna javnost (proizvođači pašte i drugih proizvoda, poljoprivrednici, kuharski kritičari, kuhari, blogeri, učenici ugostiteljskih škola), lokalni posjetitelji, domaći i strani turisti, gurmani, ugostitelji te brojni drugi.", naveo je Tomislav Zohil iz Organizacijskog odbora Festivala.

Tijekom manifestacije u promociju autohtone pašte uključit će se i lokalni ugostiteljski objekti koji će tjedan dana pred samu manifestaciju nuditi prigodne menije po povoljnim cijenama. Tako će od 30. lipnja do 6. srpnja ugostiteljski objekti konoba Puli Jurića, restoran Žminjka, restoran Pod ladonjon, konoba Puli Pineta i Agroturizam familija Ferlin (uz najavu) nuditi prigodni meni koji uključuje tanjur domaće autohtone tjestenine po tradicionalnoj recepturi i čašu vina ili soka za 40 kuna.

Tijekom dva dana održati će se brojne radionice koje su slobodnog tipa te se na njima može naučiti mnogo toga o izradi domaće tjestenine. Radionice i gastro show, kuhinja koja će stalno pripremati jela od pašte su pod dirigentskom kuhačom tima LF cateringa. Uz brojne goste koji će uveličati gastro program, kao što su brojni vrsni kuhari i kuharice Žminjštine, tu su i članovi grupe Nola te drugi specijalni gosti. Održat će se i Male istraživačke radionice LF cateringa uz chefa Roberta Perića u kojima će se istražvati i izrađivati istarska tjestenina od različitih brašna te kombinirati s različitim umacima tradicionalne i moderne  recepture. U programu će sudjelovati brojni istarski ugostitelji i  proizvođači razne pašte iz šire regije, a uz stručna predavanja na temu Tradicija pašte u Istri te još jedno predavanje gostiju iz Italije, moći ćemo i sa stručnog gledišta razmotriti situaciju tjestenine u gastronomiji te upoznati autohtone vrste tjestenine.  

Bit će na Festivalu mnogo zabavnih trenutaka, igranonica i radionica na temu pašte za djecu te u večernjim satima glazba, u petak koncert jazz glazbe, a u subotu nastup etno benda Ščike.

Okrugli stol Istarska pašta između tradicije i suvremenosti

Nakon održane konferencije za medije uslijedio je tematski okrugli stol „Istarska pašta između tradicije i suvremenosti". Postavljajući brojna pitanja i izvukavši teme zanimljive ugostiteljima, proizvođačima tjestenina, etnolozima te drugim sudionicima, vrlo brzo se razvila kvalitetna rasprava te su se postavili smjerovi za nastavak i razvoj teme vezane uz zaštitu autohtone tjestenine, pašte. "Tjestenina i jela od tjestenine nedvojbeno su dio istarske gastronomske tradicije, ali i važan dio današnjeg istarskog gastronomskog, turističkog i kulturnog identiteta. Znamo li, međutim baš sve o istarskoj pašti? Jesu li neki oblici tradicijske tjestenine popularniji od drugih, koji nezasluženo padaju u zaborav? Odgovara li moderan način proizvodnje tjestenine njenim nekadašnjim osobinama, pogotovo s obzirom na sirovine, opremu za obradu i način pripreme, ali i na sve kreativnije oblike sljubljivanja tjestenine s drugim sastojcima? Ako želimo zaštititi tradicijsku istarsku tjesteninu, bilo kao proizvod, bilo kao kulturno dobro kroz zaštitu umijeća njene pripreme i način konzumacije, jesmo li načistu ŠTO zapravo želimo zaštititi?", neke su od tema koje je istaknuo Davor Šišović, moderator okruglog stola.

Tweet

Posljednje novosti