Blanka Sinčić Pulić i Damir Lukež iz Rovinja ovlašteni su kušači pršuta

24.06.2014 - 10:22
Foto: 24 sata
Foto: 24 sata

Zarađivati za život jedući dobar pršut nedostižan je san mnogih ljudi, no to je uspjelo Blanki Sinčić Pulić (37) i Damiru Lukežu (43) iz Rovinja. Oni su ovlašteni kušači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, a točan naziv njihovog posla je senzorni analitičar, piše 24 sata.

Oni svojim osjetilima ocjenjuju kvalitetu pršuta. Blanka je ujedno i predsjednica Udruge senzornih analitičara pršuta čiji je član Damir Lukež član. Udruga postoji već četiri godine i ima 27 članova kušača.

"Svi izvorni pršuti su dobri, a nama je posebno drag istarski pršut. U Hrvatskoj imamo četiri zaštićena pršuta", dalmatinski, istarski, krčki i drniški i svi su posebni na svoj način. Ne može se među njima izabrati bolji od drugog. Istarski pršut je prvi zaštićeni proizvod u državi, a sadrži oznaku izvornosti, što znači da se kontrolira sve: od tova svinje, klanja pa do izlaska iz pršutarnice - objašnjava Blanka, koja je ujedno i viša stručna suradnica u Odjelu za poljoprivredu Istarske županije. 

"Da bi pršut bio dobar, mora biti star najmanje 12 mjeseci i mora težiti najmanje sedam kilograma", otkriva Blanka za 24 sata.

Tweet

Posljednje novosti