Višnjan: Mala općina s velikim problemima i rastrošnim načelnikom koji snima vijećnike

0
Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan
Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan

Višnjan je jedina općina u Istri čiji vijećnici do 31. prosinca nisu izglasali proračun za 2012. godinu. Iako načelnik Angelo Mattich (Ladonja) već govori o prijevremenim izborima, u oporbenom IDS-u kažu da Ured državne uprave nema razloga raspustiti Općinsko vijeće Višnjana jer je većina vijećnika izglasala privremeno financiranje.

Vijećnik IDS-a Bruno Radoš rekao nam je kako je Vijeće odlukom o privremenom financiranju dobilo još tri mjeseca za donošenje proračuna, te iskreno vjeruje da će se on u tom roku i donijeti, ali naravno uz prethodnu raspravu, a ne kao što je načelnik Mattich pokušao na isteku stare godine, bez prvog čitanja i u sklopu sjednice na kojoj je Proračun bio jedna od 37 točaka dnevnog reda.     

No, Mattich je za Glas Istre izjavio da donošenje privremenog financiranja nije usklađeno sa statutom i zakonom jer odluku nije donijelo izvršno tijelo, odnosno načelnik, dok predsjednik Općinskog vijeća Peter Poletti, također član Matticheve liste, kao razlog nelegalnosti naglašava činjenicu da je odluka o privremenom financiranju donijeta mimo dnevnog reda, a po poslovniku svaka promjena dnevnog reda mora ići na prethodno glasanje. Naime, odluka je izglasana nakon što je pet vijećnika Nezavisne liste Angela Matticha napustilo sjednicu.    

No, odgoda donošenja općinskog proračuna samo je kulminacija loših odnosa među političkim opcijama u ovoj općini, koji traju od prvog dana budući je otpočetka na vlasti labava koalicija između pet vijećnika Nezavisne liste Angela Mattticha i SDP-ovca Ljubomira Sirotića. Pet vijećnika koalicije IDS-HSS nakon izbora je ostalo u oporbi, no s obzirom da Sirotić već duže vrijeme glasa protiv prijedloga Matticheve liste, očito je da Mattich više ne kontrolira većinu u Općinskom vijeću.

Sjednica na kojoj je trebao biti izglasan proračun zakazana je za 22. prosinac. Na dnevnom redu bilo je čak 35 točaka, a još dvije dodane su na početku same sjednice. Uoči sjednice vijećnici koalicije IDS-HSS (Oskar Berneš, Miodrag Majkus, Ivan Poleis, Bruno Radoš, Nedeljko Radovčić i Ljubo Sirotić, „ponukani negativnom praksom koja se više puta ponovila na proteklim Sjednicama općinskog vijeća o čijem radu javnost i mediji nisu informirani“, zatražili su da se sve buduće sjednice Općinskog vijeća i dalje audio snimaju, da se pozovu i predstavnici medija, što se nije dogodilo na tri prethodne sjednice, te da se ukloni bespotreban trošak video snimanja.

Naime, osim audio snimanja, što je uobičajeno na sjednicama općinskih i gradskih vijeća, u Višnjanu se sjednice, po nalogu načelnika, snimaju i video kamerom, što stoji oko tisuću kuna po Vijeću. Na primjedbu oporbenih vijećnika da je to nepotreban trošak za proračun, Mattich im je odgovorio da trošak snosi njegova lista. To je među oporbenim vijećnicima samo još više podgrijalo sumnje da se sjednice snimaju kako bi snimke mogle biti zloupotrebljene.    

S obzirom da Mattich nije ispoštovao ove zahtjeve šest od ukupno 11 vijećnika napustilo je sjednicu i proračun nije izglasan 22. prosinca. Drugi razlog napuštanja sjednice bio je što Proračun prije toga nije bio ni na prvom čitanju, što je uobičajena praksa u svim općinama i gradovima, a treći što je na istoj sjednici na dnevni red uvršten i prvi rebalans proračuna za 2011. godinu.

„Neprihvatljivo je da se prvi rebalans proračuna za 2011. godinu predlaže tek pred sam kraj kalendarske godine kad se već polugodišnjim ostvarenjem moglo primijetiti odstupanje u dinamici prihodovanja i rashodovanja na što smo skrenuli pažnju. Isto tako, već su tada određene stavke u proračunu bile probijene s obzirom na odobrena sredstva u proračunu što smatramo trošenjem sredstava mimo proračuna kojeg je odobrilo Vijeće. U skladu s time prvi rebalans proračuna je trebalo već tada provesti“, rekao nam je vijećnik Bruno Radoš, obrazlažući zašto oporba nije htjela glasati za predloženi rebalans proračuna.

Šest oporbenih vijećnika tada je predložilo da se iduća sjednica održi 27. prosinca, ali je to odbijeno uz spominjanje prijevremenih izbora, da bi predsjednik Vijeća Peter Poletti potom sjednicu sazvao zadnjeg radnog dana u godini, 30. prosinca, a vijećnici su o njenom održavanju telefonski obaviješteni dan ranije. Dnevni red je opet bio prenatrpan gomilom točaka dnevnog reda. 

„Smatramo kako je namjerno dano toliko točaka na kraju godine kako bi se razvodnio rad samog Vijeća i kako se ne bi kvalitetno mogli proanalizirati materijali. Stoga smo predložili da se tih 35 točaka dnevnog reda odradi u tri-četiri sjednice, koje bi se trebale održati tijekom siječnja i veljače. To vrijedi i za točku vezanu za Proračun 2012. Zbog toga smo predložili da se donese odluka o privremenom financiranju“, rekao nam je Radoš. 

Naime, prema članku 70. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi „ukoliko se godišnji proračun za narednu računsku godinu ne može donijeti prije početka godine za koju se donosi, vodi se privremeno financiranje i to najduže za razdoblje od 3 mjeseca. Odluku o privremenom financiranju donosi predstavničko tijelo u skladu sa zakonom.“ Ista odredba zapisana je i u članku 93. Statuta Općine Višnjan.

Inače, Općina Višnjan ima proračun od oko deset milijuna kuna (prijašnjih godina bio je puno veći, ali ponajviše zbog prodaje zemljišta), a oporba načelniku, osim netransparentnosti, zamjera i rastrošnost.   

Primjerice, dok su mnoge jedinice lokalne samouprave na početku krize smanjile plaće načelnicima i zaposlenima u administraciji, Mattich si je istovremeno plaću s osam povećao na čak 13.000 kuna.

U prvih 11 mjeseci 2011. godine na službena putovanja potrošio je 83 tisuće, a na reprezentaciju 62 tisuće kuna, što je više od 13 tisuća kuna mjesečno. U istom razdoblju za „poklone važnim gostima i partnerima“ te za trošak protokola utrošeno je još 46 tisuća kuna. S obzirom da ovim brojkama treba pridodati i troškove iz prosinca, „mjeseca darivanja“, godišnji rashodi bit će još veći. 

Do 30. studenog u općinsku blagajnu uplaćeno je 9.031.000 kuna, od čega je 3.386.000 kuna ostvareno prodajom općinskih nekretnina, što znači da je od poslovanja uprihodovano samo 5.645.000 kuna.

Općina Višnjan ima i dva milijuna kreditnih obaveza, no puno veće dugove imaju dva općinska poduzeća - Vira d.o.o. je dužna oko 11 milijuna, a Montenes 8 milijuna kuna. Inače, jedini član skupštine ovih poduzeća je načelnik Mattich, a direktorica je ujedno i pročelnica. 

Pored toga općina je u sporu s državnom zbog plaćanja PDV-a, što će, u slučaju gubitka spora, općinski proračun umanjiti za dodatnih 2,5 milijuna (dva milijuna glavnice i pola milijuna kamata).

Općina Višnjan je i jedna od rijetkih općina koja nije donijela program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, iako oporba to traži već dvije godine. No, načelnik Mattich im je rekao da to u ovom trenutku nije prioritet. Doduše, na posljednjoj sjednici vijećnici su dobili materijale, ali je njima bilo obuhvaćeno samo 15 % zemljišta. „Ostali zainteresirani morat će čekati neka bolja vremena ili ulazak u EU kada im sadnja, primjerice, vinove loze više neće biti omogućena“, rekao nam je ironično jedan žitelj Višnjana. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa