Makadamski skandal ili zašto se do Rovinja ne može po asfaltu

0
Foto: Glas Istre
Foto: Glas Istre

U petak navečer vozio sam prema Rovinju. Lijepo vrijeme, dobra cesta, miris ljeta, onaj specifični, relaksirajući i veseli osjećaj praznika i pune turističke sezone, piše Davor Butković za Jutarnji list.

Negdje petnaestak ili dvadesetak kilometara prije Rovinja naletjeli smo na oznaku obilazak/deviazione Bale.

„Okej, tko zna što sad popravljaju, nije ni bitno, ne žuri nam se“, pomislio sam pa u CD playeru zamjenio Joni Mitchell akeom Buggom.

Međutim, bilo je bitno. Oznaka obilazak/deviazione odvela nas je na neasfaltiranu, makadamsku cestu. Kroz oblak bijele prašine, pucketanje kamenčića i većeg kamenja ispod auta, vozili smo otprilike pet kilometara do Bala, raspravljajući usput hoće li nam puknuti guma i što će drugi rovinjski gosti, osobito stranci, misliti o činjenici da se u jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, usred sezone, može doći jedino preko šljunka.

Kasnije, na večeri u Wine Vaultu u hotelu Monte Mulini, pitao sam Tomislava Popovića, predsjednika Maistre, jednog od najvećih istarskih turističkih poduzeća, je li uistinu moguće da  se u Rovinj ne može stići bilo kakvom, barem donekle normalnom cestom; je li moguće izbijeć neželjeno iskustvo offroada pri dolasku u grad koji je višestruki šampion hrvatskog turizma.

Popović mi je odgovorio da nije, te je bio, razumljivo, puno više zgrožen od mene: ja sam doživio tek kratko neugodno iskustvo, dok njemu prometna blokada Rovinja usred turističke sezone rastjeruje goste. Rekao je još kako se boji da će radovi trajati sve do kolovoza.

Idućeg dana, u velikom izvještaju u Glasu Istre, u kojem se cijela situacija opravdano opisuje skandaloznom, objavljeno je da bi već danas asfaltirana cesta trebala biti otvorena, ali da novi radovi počinju 15. srpnja. Pazite, 15. srpnja, u špici biznisa koji Hrvatskoj donosi najviše novca!?!

Hrvatske ceste, koje obavljaju radove, u svojem su, inače potpuno besmislenom priopćenju, navele da su radovi na cesti oko Rovinja dogovoreni i usklađeni s lokalnim vlastima. Radi se o minijaturnom, ali itekako vidljivom združenom zločinačkom pothvatu protiv istarskog turizma. Makadamski skandal prilika je, međutim za hitnu intervenciju države. Ministar prometa i ministar turizma morali bi, neovisno o planovima lokalnih vlasti, osigurati da se u lipnju, srpnju, kolovozu i prvoj polovici rujna nigdje na prilazima vodećim turističkim destinacijama ne izvode nikakvi radovi, osim u slučaju hitnih popravaka. Nema nikakvih razloga da nam turizam kompromitira nečija nemarnost, lijenost i/ili nesposobnost, napisao je Davor Butković za Jutarnji List.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa