Marinko Rade najbolji mladi znanstvenik na području patologije kralježnice

0
Marinko Rade
Marinko Rade

Marinko Rade, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Prim.dr. Martin Horvat“ u Rovinju proglašen je najboljim mladim znanstvenikom na području patologije kralježnice za tekuću godinu.

Veliko priznanje dodijelio mu je američki znanstveni časopis Spine (Phila Pa 1976), najutjecajniji i najdugovječniji znanstveni časopis za dijagnostiku te konzervativno i kirurško liječenje patologije i deformiteta kralježnice. Nagrada „Spine Young Investigator Award 2014“, uručena mu je tijekom godišnjega svjetskog skupa International Society for the Study of Lumbar Spine (Međunarodno društvo za istraživanje slabinske kralježnice), koji se održao u Seulu, Južna Koreja, od 3. do 7. lipnja 2014. godine.

Nagradu je dobio za dva istraživanja objavljena u tom časopisu pod naslovom: „In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region of asymptomatic subjects: Part 1 - straight leg raise test”, te “In vivo MRI measurement of spinal cord displacement in the thoracolumbar region in asymptomatic subjects: Part 2 - comparison between unilateral and bilateral straight leg raise tests “

Riječ je o rezultatima linije istraživanja na području neuroradiologije čiji je glavni voditelj upravo Marinko Rade, mr.sc.ortopedske medicine, a provodio se na University of Eastern Finland te Kuopio University Hospital, u Finskoj. Cilj provedenih istraživanja je razumijevanje neuralne mehanike i protekcijskog mehanizma unutar spinalnog kanala te stvaranje novih dijagnostičkih algoritama kojima će se točnije odlučivati koje pacijente liječiti operativno, a koje konzervativno.

“Spine Young Investigator Award“ je svjetska nagrada koja se dodjeljuje jednom godišnje samo jednoj osobi koja mora biti pri kraju ili unutar 5 godina od završetka doktorata znanosti medicine. Također, značajno je da do sada nitko iz Hrvatske ili iz susjednih zemalja, kao ni iz Finske, zemlji koja živi od znanosti i istraživanja, nije dobio tu prestižnu nagradu.

Dodatna zanimljivost je da su rezultati druge linije istraživanja koje ravnatelj Marinko Rade vodi u istim finskim institucijama vezani za Kliničku neurofiziologiju, pa će se preliminarni rezultati prezentirati na ovogodišnjem Svjetskom kongresu medicine boli, koji će se održavati u listopadu u Buenos Airesu. Spomenuti rezultati su, ujedno, kandidirani za „K. Granata Young Investigator Award“ koji će biti dodijeljen na svjetskom kongresu elektrofiziologije i kineziologije (ISEK) koji će se održati u Rimu u srpnju ove godine.

Želja je ovog istraživača prebaciti dio tih uspješnih istraživanja u Hrvatsku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa