Tvrtka Raška draga za 30 milijuna kuna prodaje dolinu rijeke Raše

0

Tvrtka Raška draga, sa sjedištem u Čepiću, oglasila je početkom studenog prodaju 162 hektara poljoprivrednog zemljišta u kanjonu rijeke Raše, od Šumbera do Mosta Raše. Vlasnici za zemljište traže 29,9 milijuna kuna, odnosno nešto manje od četiri milijuna eura. U oglasu o prodaji stoji da se zemljište nalazi u čistoj prirodi, 6 km od mora, da posjeduje izvore vode, od čega je jedno planirano kao vodocrpilište, tri jezerca, da već postoji projekt za istinske ljubitelje prirode i mogućnost povlačenja novca iz EU fondova zaštite okoliša ili ruralnog razvoja te kapitalnih investicija ministarstva poljoprivrede, te da je izrađena studija za cijeli projekt.

U tvrtki su nam potvrdili da su se vlasnici odlučili na prodaju. Jedan od razloga je kriza u građevinarstvu (vlasnik Raške drage je poduzeće Jadran-građenje iz Zagreba), a drugi je razočarenje okruženjem koje nije imalo razumijevanja za njihov projekt, kao i neplanirani troškovi zbog dubioza tvrtke Agroinvesting iz Čepića, koju je u listopadu 2007. godine Raška draga otkupila od Sergena Salamuna.    

Rašku dragu d.o.o. osnovala je tvrtka Jadran-građenje iz Zagreba, a nju je pak osnovalo poduzeće Constans DK d.o.o. u vlasništvu poduzetnika Dražena Kovača. No, s vlasništvom nad Raškom dragom povezuje se i Michael Ljubas, vlasnik Elektroprometa.

Nakon kupnje zemljišta u lugu temeljni kapital Raške drage je 20. ožujka 2009. godine s 20 tisuća kuna povećan na 11.284.400,00 kuna. Sredinom 2011. godine Raška draga je uputila Pismo namjere Općini Sveta Nedelja, na čijem se području nalazi to zemljište, zatraživši suglasnost za svoj projekt i pokretanje razvoja doline, budući da se postojećim Prostornim planom to zemljište nalazi u području posebnih uvjeta i ograničenja. Siniša Jelovčić, direktor tvrtke, u Pismu namjere je, među ostalim, napisao da je Raška draga naručila Studiju razvoja središnjeg dijela Raške doline, koja će definirati cijeli projekt i namjenu prema područjima: poljoprivredni dio, stočarstvo i turističko-rekreacijski dio. No, vijećnici Općinskog vijeća Sv. Nedelje tada nisu željeli naprečac dati suglasnost Raškoj dragi, pa je točka do daljnjega skinuta s dnevnog reda. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa