Na Medulinskoj rivijeri fekalije više neće završavati u moru

0
Puštanje u probni rad crpne stanice Kažela bio je povijesni dan za epćinu Medulin i Ližnjan
Puštanje u probni rad crpne stanice Kažela bio je povijesni dan za epćinu Medulin i Ližnjan

Zajedničkim zakretanjem sklopi na upravljačkom pultu crpne stanice Kažela, 21. svibnja u Medulinu, ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Valter Flego, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Danko Holjević i načelnik Općine Medulin Goran Buić pustili su u probni rad dugo očekivanu i potrebitu Crpnu stanicu Kažela, s kopnenim i podmorskim ispustom na Marleri.

Nakon toga prisutni su krenuli u obilazak kopnenog ispusta do rta Marlera. Bio je to povijesni dan za općine Medulin i Ližnjan, a općinski načelnik Buić rekao je tom prigodom kako je ovo nakon 40 godina važna i značajna prva faza u fekalnoj odvodnji za Općinu Medulin, ali isto tako i za Općinu Ližnjan.

Ministar turizma Darko Lorencin podsjetio je na davnu 2001. godinu, kada se i uključio u aktivnu politiku upravo sa željom da se krene u rješavanje problema kanalizacije na području Općine Medulin. Istaknuo je kako će medulinski zaljev vidljivo zaživjeti nakon puštanja u pogon ove crpne stanice, usporedivši to sa jednom vrstom „kapitalne generalne akcije čišćenja okoliša“, jer je čist okoliš preduvjet razvoja turizma.

Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego

Isto tako izrazio je zadovoljstvo zbog planiranog priključenja i Općine Ližnjan u skoroj budućnosti, a s kojim će i ta susjedna općina uz Medulin riješiti svoje probleme s kanalizacijom. Istodobno, to je i preduvjet za razvoj golfa na poluotoku Marlera. Lorencin je zaključio kako je ovo, unatoč aktualnoj krizi, pozitivno razdoblje u kojem Općina Medulin rješava puno otvorenih problematičnih pitanja na terenu.

Na dosadašnjim naporima zahvalio se posebno načelniku Općine Medulin Goranu Buiću i njegovom timu, koji su mukotrpno i sa puno odricanja radili na kapitalnom projektu kojeg danas puštamo u probni rad. Župan Flego je čestitao Općini Medulin na današnjem puštanju u rad crpne stanice Kažela, uz napomenu da je naša budućnost zajednička, bez granica po pitanju brige za okoliš, misleći pri tome na susjedni Ližnjan.

Zahvala je išla zasluženo i Hrvatskim vodama i gospodi Ivici Plišiću i Danku Holjeviću na, kako je rekao „na velikoj podršci i u nastavku budućih investicija na izgradnji fekalne odvodnje u svim naseljima Općine Medulin. Ovo je način, rekao je Flego, kako stvaramo preduvjete za bolji život naše djece, no i da je to u skladu s europskim direktivama.

Danko Holjević, zamjenik generalnog direktor Hrvatskih voda, pohvalio je suradnju s Općinom Medulin, direktora komunalne tvrtke za javnu odvodnju Eda Krajcara zajedno sa stručnim službama i istaknuo kako je ovo svojevrsna kulminacija suradnje.

Ministar turizma Darko Lorencin
Ministar turizma Darko Lorencin

Rekao je kako je ovo prva faza na putu ka europskim projektima. Pohvalio je i dosadašnju uspješnu suradnju s Općinom Ližnjan, kao i s Istarskom županijom. „Ovo je prva faza zaštite medulinskog zaljeva po europskim direktivama, ali i poštovanje naših standarada kvalitete na koju smo navikli“, zaključio je Holjević.

Načelnica Općine Ližnjan Maja Cvek najavila je intenzivniju suradnju s Općinom Medulin u izgradnji zajedničkog sustava odvodnje, te kako ne vidi tu crtu razgraničenja koja postoji na papiru između te dvije susjedne općine. „Okrenimo se budućnosti, pustimo prošlost i počnimo surađivati kao cjelina“, zaključila je Cvek.

Konačno, direktor Albaneža Edo Krajcar upoznao je prisutne s nekim od tehničkih elemenata vezano za rekonstruiranu crpnu stanicu Kažela, ali i za daljnji razvoj fekalne odvodnje na području općine. Ukupna vrijednost investicije iznosi 13,9 milijuna kuna bez pdv-a. Izvođač radova bila je zajednica ponuditelja Pomgrad – Strabag d.o.o. iz Splita.

Naglašeno je da je prioritet izgradnja sekundarne mreže u budućem razdoblju u svim naseljima Općine Medulin, a izvor financiranja će u budućnosti biti financiranje iz EU Fondova. U Premanturi se gradi podmorski ispust u dužini 1000 metara na 38 metara dubine, da je u tijeku realizacija ugovora sa izvođačem radova za izgradnju podmorskog ispusta i uređaja za pročiščavanje otpadnih voda Premantura.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić
Načelnik Općine Medulin Goran Buić

Krajcar je rekao kako do 2040. godine očekujemo kapacitet uređaja za pročiščavanje otpadnih voda od 34.500 ekvivalenata na području općine Medulin, zajedno sa naseljima, Ližnjan i Šišan. Istaknuo je kako je današnjim puštanjem u rad crpne stanice Kažela zapravo očišćeno 90% medulinskog zaljeva. Pohvalio je inicijativu Arenaturista koji u auto kampu Medulin gradi sekundarnu mrežu kao i u autokampu Stupice.

Dodao je kako je krajem 2013. godine od Hrvatskih voda odobreno 2,6 milijuna koja se sada ulažu u izgradnju fekalne odvodnje i rekonstrukciju vodovodne mreže u staru jezgru Medulina. Istaknuo je kako se gradi fekalna odvodnja i u Premanturi u dužini od 350 metara, koju financiramo iz općinskih komunalnih sredstava.

Na pitanje novinara vezano za turističku sezonu rekao je kako će do 1. lipnja ove godine biti gotovo 60% radova u staroj jezgri Medulina, a nastavak slijedi nakon turističke sezone, 15. rujna 2014. godine.

Direktor Albaneža Edo Krajcar
Direktor Albaneža Edo Krajcar
Prezentacija u općinskoj vijećnici
Prezentacija u općinskoj vijećnici

Ispust na Marleri
Ispust na Marleri
Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić
Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa