On je pravi sretnik: Tartufi mu rastu u vrtu!

15.05.2014 - 21:22
Darko Paladin s tartufom iz svog vrta (foto: 24sata)
Darko Paladin s tartufom iz svog vrta (foto: 24sata)

Za pronalazak skupih afrodizijaka ljudi treniraju pse, a traže ih i svinje. Da bi našli tartuf, ponekad su potrebni i dani hoda po šumama. No, ne i Darku Paladinu (48) iz sela Paladini kraj Buzeta. Njega je zaista sreća pomazila pa do cijenjenih tartufa dođe za nekoliko sekundi. Ne, on ih ne kupuje nego ih bere u svom vrtu. Crni tartufi rastu mu u dvorištu obiteljske kuće ispod bora, otkriva 24sata.

- Tartufima se bavim 38 godina i za takvo što nisam nikada čuo. Prije dvije godine primijetio sam na nekoliko mjesta kao da je krtica podigla zemlju. Pogledao sam malo bolje i začudio se kad sam vidio tartufe - priča Darko, koji je prije nekoliko dana pod borom ubrao 1123 grama teške crne tartufe, a najveći je težio 360 grama. Neke od njih ukućani su već naribali u tjesteninu.

- Lani ih nije bilo, vjerojatno jer je supruga posjekla donje grane na stablu. Iz tri rupe smo ih izvadili više od kilu, a u četvrtoj ih također ima, ali ćemo pustiti da narastu - kaže Darko.

Iskusni tartufari kažu kako bi Darko za ubrane tartufe dobio oko 1.200 kuna. Okolica Paladina poznata je kao nalazište tartufa.

Paše im zemlja kraj starog bora

Darku je prije 19 godina sestra poklonila bor koji je kupila u Trstu. Pod njim već godinama rastu tartufi, a vlasnik pod njega baca i koru crnog tartufa. Kaže kako će poklonjeni bor vjerno i brižno čuvati, piše 24sata.

Tweet

Posljednje novosti