Milohanić: Bez statusa sjedišta županije Pazin ostaje i bez 70-ak radnih mjesta

0
Valter Milohanić na konferenciji za novinare
Valter Milohanić na konferenciji za novinare

„Svjedoci smo ponovnog prepucavanja unutar  istarskog  IDS-a oko toga koji bi grad trebao biti glavni grad Županije. Ta polemika očito još nije riješena unutar najjače istarske stranke, pošto se svako malo pojavi nekakav ideesovski zastupnik koji unosi nemir u javnost i u unutarnje ideesovske strukture, pokušavajući naglasiti svoju važnost ispred drugih zastupnika iste stranke. To što već dvadeset godina nisu usuglasili taj stav unutar stranke dovoljno govori o tome koliko se radi o kompaktnoj i stabilnoj stranci“, rekao je na konferenciji za medije Valter Milohanić, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Pazina. 

„Uzevši u obzir izdatke koje je Županija uložila u uređenje županove zgrade, pa samim time i izdatke koje bi Županija imala prilikom otvaranja novog županovog doma u Puli, a radi se o milijunskim iznosima, stječe se dojam da novaca ima na pretek za politička prepucavanja, dok se za goruće gospodarske stvari kao što su opstanak Purisa i Mirne razmišlja isključivo na lokalnom nivou“, smatra Milohanić.

Puris

Valter Milohanić, nostelj liste Nezavisni Pazin, osvrnuo se i na situaciju oko Purisa gdje je on osobno preko ureda bivšeg predsjednika Mesića, kao i preko Ruskog veleposlanstva pokušao pronaći strateške partnere.

„Pročelnik za gospodarstvo u Ruskom veleposlanstvu uputio me je na ured HGK-a u Moskvi i gospođu Zrinku Štefanek koja je pronašla investitora sredinom prosinca 2012. godine. Kontakte sam proslijedio gradonačelniku Krulčiću, a on stečajnom upravitelju što mi je ovaj i potvrdio na ručku s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem na Danima meda 2013. godine. Najporaznije je to što u vezi toga nisu poduzeli ništa, pa me je 2. lipnja prošle godine Valter Sirotić iz Purisa na prijemu za Dan Grada pitao da mu ponovno proslijedim kontakte jer su ih izgubili, što sam ponovno i učinio. Sedam mjeseci nakon što je potencijalni investitor posjetio ured Zrinke Štefanek u Moskvi. Nažalost, to dovoljno govori o politici u našoj županiji i spremnosti da se iskoriste poslovne mogućnosti koje svijet nudi. Gospodo moja, željezo se kuje dok je vruće, a kakvu smo sliku o sebi dali kontaktiranjem s potencijalnim investitorom sedam mjeseci nakon njegova pojavljivanja prosudite sami“, rekao je Milohanić.

On drži kako se pitanje sjedišta Istarske županije ponovno plasira kako bi se smirile tenzije oko Mirne, Purisa, posrnulog Uljanika i oko trikotaže Arena, gdje se mjesecima radi bez plaće.

„Žele decentralizaciju Hrvatske, a predlažu centralizaciju Istre“

„Kao da se nema o čemu pametnijem raspravljati u Istri. Pazin gubitkom statusa administrativnog središta najviše gubi, ukoliko bi se selile i županijske agencije koje su trenutno u gradu izgubilo bi se još sedamdesetak radnih mjesta, kao da nije dovoljno što je u posljednje 22 godine Pazin potonuo sa 5800 na 3200 trenutno zaposlenih. Osim povijesnih razloga najvažniji razlog Pazina kao administrativnog sjedišta je i geo-prometni položaj koji svim građanima Istre jednako pogoduje u smislu troškova prijevoza. Ova centralizacija koja se predlaže predložena je od istih predlagatelja koji se zalažu za decentraliaciju Republike Hrvatske, a u suprotnosti je s regionalnim ustrojstvom Istre gdje je Istra mozaik sastavljen od svih svojih posebnih djelova. Tu nikakvih racionalnih razloga nema. Kao što i sam predlagatelj kaže, tom se promjenom neće ništa promijeniti, ali će izmjena predstavljati administrativni trošak, dakako bespotrebni trošak. Jedina korist od ove promjene je zamagljivanje pravih problema, a to su oni gospodarski koje istarska vlast ne zna riješiti“, zaključio je pazinski gradski vijećnik Valter Milohanić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa