Vitasović: Agroturistov kalendar odličan promotor kulture i turističkog potencijala Vodnjanštine

0

U vijećnici Grada Vodnjana 22. prosinca održana je konferencija za medije na kojoj je promoviran kalendar Udruge Agroturista Vodnjan-Dignano, koji će već desetu godinu krasiti zidove ljubitelja poljoprivrede, prirode te brojnih lijepih običaja Vodnjanštine. Uz kalendar, najavljeno je i službeno puštanje u prodaju tradicionalnog autohtonog proizvoda iz Vodnjana – Vin de Rosa, izvrsnog desertnog vina karakterističnog okusa i mirisa, koje je ove godine dobilo sve nizom najbolje nagrade za kvalitetu.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović te izrazio zadovoljstvo što je i ove godine kalendar jedno vrlo važno štivo ne samo Vodnjanaca već i šire. „Kalendar se potvrdio kao vrlo interesantan materijal, koji uz prekrasne slike Vodnjanštine otkriva još nepoznate kutke te na taj način postaje svojevrstan promotor kulture i turističkog potencijala. Promovira također i jedan zdravi život, daje savjete za poljoprivrednike te sve one koji vole živjeti u skladu s prirodom“, dodao je Vitasović. U kalendaru se nalaze brojni recepti, interesantne informacije o kulturno-povijesnim, turističkim i ostalim znamenitostima Vodnjana, ali i precizne informacije koje opisuju detaljno radove oko pojedinih poljoprivrednih kultura ovisno o godišnjem dobu i vremenu. Kratki recepti na svakoj stranici kalendara oživljavaju zaboravljene delicije na jedan suvremeni način te promovira autohtone namirnice. „Definitivno ovaj kalendar ima svoj vrlo važan edukativni karakter i svaku je godinu sve kvalitetniji“, zaključio je Vitasović.

Franko Raguž, voditelj stručne službe Udruge Agroturist, istaknuo je kako je izrada kalendara svojevrstan zajednički projekt nekoliko stručnih institucija, Grada Vodnjana i Istarske županije. Kalendar nije samo tu kao pomoć lokalnim poljoprivrednicima, sad je već postao promotor zdravog življenja, potiče jedan novi način kulture potrošnje autohtonih proizvoda te tako predstavlja i jednu potporu svim proizvođačima koji rade na tome da izvorni proizvodi opstaju i uz suvremene načine proizvodnje nastavljaju krasiti našu svakodnevnicu. „Želio bi se zahvaliti svim suradnicima koji su pomogli te svojim volonterskim radom ispunili stranice ovog kalendara“, napomenuo je Raguž.

Na konferenciji za medije također je predstavljeno autohtono desertno vino Vin de Rosa koje je nakon brojnih osvojenih nagrada, dobilo i službeno rješenje za dozvolu puštanja u promet. Vin de Rosa nastao je kao rezultat višegodišnje suradnje i rada Grada Vodnjana i Udruge Agroturista. Ovaj projekt je Agroturist započeo 2005. godine, uz pokroviteljstvo Zajednice Talijana Vodnjan i Turističke zajednice Grada Vodnjana te uz stručnu suradnju Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Osnovni cilj projekta je unaprijediti i promicati proizvodnju još jednog, pored maslinovog ulja, tipičnog vodnjanskog proizvoda. Istrgnuti ga iz zaborava i općeg zanemarivanja te ponuditi tržištu nešto posebno i prepoznatljivo. Zahvaljujući inicijativi samih proizvođača odlučilo se krenuti u revitalizaciju proizvoda. U arhivi Udruge nalazi se Vin de Rosa od berbe 2005. do 2011. godine. Uz savjete enologa i stručnjaka te člana udruge Sergia Deltona, vino je ove godine na Vinistri u Poreču dobilo najveće priznanje, Veliku zlatnu medalju za vino proizvedeno od Istarske malvazije. Pored Udruge, proizvodnja je proširena na još 7 proizvođača koji su obuhvaćeni projektom i to: Sergio Delton, obitelj Giacometti-Moscarda, Poljoprivredna zadruga Vodnjan, Antonio Pastrovicchio, Edi Pastrovicchio, Obitelj Pereša– Vitasović i Toffetti Lucio. Vino je nedavno dobilo i službeno Rješenje za stavljanje u promet kao „desertno vino“ koje je izdao Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.

Uz još nekoliko riječi Sergia Deltona o trudu i isplativosti ulaganja u održivost ovog proizvoda, Viljem Vodnik, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vodnjan, naglasio je njegove osnovne i specijalne karakteristike koje su na kraju konferencije svi nazočni mogli isprobati uz stručno vođenu degustaciju.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR/KA

Do: 12.08.2020.

FUNTANA-FONTANE, ISTARSKA ŽUPANIJA

TRANSPORTNI/A RADNIK/ICA

Do: 12.08.2020.

GALIŽANA-GALLESANO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠEF/ICA KUHINJE

Do: 13.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

CNC POSLUŽITELJ/ICA

Do: 14.08.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA