Bruno Poropat: Koji su argumenti prevagnuli u izboru ravnatelja rovinjske bolnice?

30.01.2014 - 08:47
Bruno Poropat
Bruno Poropat

"Želim vjerovati da ljudi koji žive u mom gradu i županiji i koji obnašaju javne funkcije, nastoje da se zadovolji bar minimum javnog interesa. U slučaju rovinjske bolnice to nije tako. Riječ je o eminentnom pokušaju i političkom pritisku od strane pojedinaca iz IDS-a, da se umjesto domaćeg i stručnog kadra, specijalista fizijatrije, trenutno na mjestu v.d. ravnatelja zamjeni sa mlađim, neiskusnim i neprovjerenim kandidatom bez ijednog dana radnog staža u hrvatskom zdravstvenom sustavu", izjavio je nezavisni vijećnik Bruno Poropat.

Osvrćući se na izjave predsjednika Upravnog vijeća rovinjske bolnice Valerija Drandića, na Gradskom radiju Rovinj, da se radi o režiranom podmetanju cijelog slučaja, Poropat kaže da je to još jedan dokaz minoriziranja svih problema u Gradu Rovinju i Istri te ignoriranja volje naroda, u ovom slučaju zaposlenika od strane IDS-a.

"Ovo je bila jedinstvena prilika da domaći kadar koji se saživio s prostorom i institucijom preuzme istu te ju 'stavi na noge' za dobrobit građana i gostiju. To isto potvrdili su predstavnici kolektiva koji su jednoglasno predložili sadašnju v.d. ravnateljicu dr. Miriam Ban. Rovinjska bolnica je vrlo bitna u kontekstu rješavanja potrebe zdravstva na području Istarske županije, što bi zasigurno sa dr. Ban i njezinim znanjem i načinom rada dalo rezultata", smatra Poropat.

Sve je započelo u studenom 2013.

Obrazlažući situaciju u rovinjskoj Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Prim. dr. Martin Horvat", kaže da je ona više nalik tragikomediji nego ijednoj ozbiljnijoj ustanovi kojoj je cilj napredak i razvoj.

Razmjere je poprimila i na državnoj razini od novinskih natpisa do politike. Sve je započelo u studenom 2013. godine, odlaskom u mirovinu tadašnjeg ravnatelja čiju je dozvolu za daljnji rad uskratio ministar zdravlja po sili zakona, usprkos težnji dijela Upravnog vijeća da on i dalje ostane vršitelj dužnosti ravnatelja. Imenovan je novi vršitelj dužnosti, za kojeg je sa četiri glasa 'za' i jednim glasom 'protiv' sredinom studenog, Upravno vijeće imenovalo dr. Miriam Ban, pri čemu je jedini glas 'protiv' došao od Drandića.

Ban opravdala povjerenje

Po njezinom dolasku, po riječima zaposlenika više je nego opravdala ukazano povjerenje te je uspjela u kratkom roku uvesti reda u pravnom i financijskom smislu. Zatečene su brojne nepravilnosti o kojima nije želio zbog osjetljivosti same istrage.

Poropat nije mogao potvrditi da DORH bivšeg ravnatelja sumnjiči za nezakonitu isplatu plaće u visini od 2 milijuna kuna kao i aktivnosti Upravnog vijeća na čelu sa Valerijom Drandićem. Međutim, istaknuo je da su do sljedeće sjednice 3. siječnja promijenjena dva člana Upravnog vijeća što je jasni znak da se jedino na taj način moglo doći do ostvarenog cilja.

Naime, rovinjski nezavisni vijećnik kaže kako je istekao mandat nekim članovima Upravnog vijeća, a 26. studenoga 2013. rješenjem župana, dr. Burgića zamijenio je Davorin Flego, predsjednik Gradskog vijeća Rovinja. Nadalje, ističe da se nakon ponovnog amenovanja na novu-staru funkciju, vrši strašan pritisak nekolicine visokopozicioniranih rovinjskih IDS-ovaca na dr. Kuharića, da se za novog ravnatelja postavi 'prava' osoba, nakon čega 31. prosinca dr. Kuharić uoči sjednice 3. siječnja podnosi ostavku na osobni zahtjev, te župan imenuje Srđana Jerkovića, koji će omogućiti da se izabere njihov kandidat.

Novi bi ravnatelj dužnost trebao preuzeti od 3. veljače, a da nije dobrodošao, potvrđuje i nezadovoljstvo predstavnika zaposlenika koji su napustili posljednju sjednicu Upravnog vijeća što predstavlja vrhunac netrpeljivosti zaposlenika spram IDS-ovog načina vođenja Upravnog vijeća.

Mačak u vreći

Za napomenuti je i to, da je njihov izbor bila upravo dr. Ban koja je specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, do imenovanja v.d. ravnateljicom predsjednica Stručnog vijeća Bolnice i rukovoditeljica odjela za osiguranike austrijske osiguravateljske kuće AUVA. Drugim riječima, suprotno stavovima zaposlenika, vladajući u Istarskoj županiji i Gradu Rovinju, nametnuli su, bez rasprave, svojeg ravnatelja, za zaposlenike nepoznatu osobu kao "mačka u vreći", naglašava Poropat.

Poropat kaže da je na natječaj za ravnatelja pristiglo 11 ponuda koje je trebalo razmotriti na sjednici Vijeća 3. siječnja. Međutim, dodaje, umjesto bilo kakve rasprave na sjednici je rezolutno rečeno da je Marinko Rade izbor županije i grada, za čiju se stručnost ne zna mnogo, osim da je završio stručni studij u Italiji te da je bio na doškolovanjima u inozemstvu.

U pitanju je sudbina bolnice i njenih 127 radnika

"Sve to govori u prilog tome, da je riječ o politički a ne prema stručnosti i sposobnosti postavljena osoba, u ovakvoj situaciji, neće moći spriječiti daljnje propadanje bolnice", kaže Poropat.

"Volio bih znati koji su argumenti prevagnuli pri odluci o izboru ravnatelja, odnosno po čemu je, s dužnim poštovanjem, kandidat sa završenim stručnim studijem i naknadnim masterom od dvije godine u inozemstvu, bez iskustva i dana rada u hrvatskom zdravstvu bolji od specijalista fizijatrije koji se u mnogočemu pokazao nakon dugo vremena kao idealno rješenje na čelu bolnice. Konačno, ima li ovo političko nasilje za cilj propadanje i privatizaciju bolnice, kako bi se netko domogao 20-ak ha atraktivnog zemljišta uz more ili da se zataškaju neke stvari", pita se Poropat, naglašavajući da je u pitanju poslovanje bolnice i sudbina njenih 127 radnika. (D.T.)

Tweet

Posljednje novosti