Istarski HDZ-ovci i dalje čvrsto uz Jadranku Kosor

0

Bitka za nasljednika Jadranke Kosor na čelu HDZ-a počela je puno prije nego li je Državno izborno povjerenstvo proglasilo izborne rezultate. U tome nisu sudjelovali samo potencijalni pretendenti na dužnost šefa najjače oporbene i (još uvijek) najveće hrvatske stranke, već i sama bivša premijerka podbadanjima tipa da je „ministar Karamarko bio osoba od najvećeg Mesićeva povjerenja“, kao i prilikom sastavljanja izbornih listi gdje su prva mjesta uglavnom zauzele osobe od najvećeg predsjedničinog povjerenja, često i sa stranačkom stažom manjim od godinu dana, ali s očitom namjerom da na Saboru stranke podrže sadašnju predsjednicu.

No, sve je više HDZ-ovaca koji Jadranku Kosor drže najodgovornijom za katastrofalan izborni poraz, pa se već traži njezin nasljednik, a kao mogući kandidati trenutno figuriraju Andrej Plenković, Tomislav Karamarko, Darko Milinović, Petar Čobanković i Domagoj Milošević.

Bilo bi ironično da predsjednik HDZ-a, točno na 20. obljetnicu otkako je Franko Tuđman prvi put izabran za predsjednika samostalne Hrvatske, postane netko tko se preziva Milošević. No, ako je HSP preživio (ili nije?) s predsjednikom koji se preziva Srb, mogli bi i HDZ-ovci probaviti Miloševića na čelu svoje stranke.

Za razliku od 2000. godine, kada se tražio Tuđmanov nasljednik, istarski HDZ-ovci ovog su puta puno suzdržaniji prilikom svrstavanja uz pojedine kandidate. Prije 12 godina istarski HDZ se podijelio na one koji su podržavali Šeksa, odnosno Sanadera i one koji su bili za Pašalića. Najveći zagovornik Pašalićeve struje bio je Branko Lukšić, današnji direktor i suvlasnik Istra-auta iz Umaga, a u ono vrijeme predsjednik Mladeži HDZ-a Istarske županije. No, osoba od najvećeg Pašalićevog povjerenja, tijekom čitavih 90-ih godina bio je Nevio Šetić. Međutim, Šetić se krajem 1999. stavio na stranu Šeksa, zbog čega ga je Sanader 2003. nagradio mjestom državnog tajnika za školstvo.

Sada se niti jedan istarski HDZ-ovac ne istrčava s podrškom potencijalnim protukandidatima, ali se ne usude ni kritizirati Jadranku Kosor. Razgovarajući s nekoliko istaknutijih članova stranke iz Istre, uglavnom sam se naslušao hvalospjeva o bivšoj premijerki i već poznatih priča kako bolji rezultat nije ni mogla postići kada su se glavni državni odvjetnik i mediji stavili na stranu Kukuriku koalicije. Uglavnom, da se istarske HDZ-ovce pita, oni bi da Jadranka Kosor i dalje ostane na čelu stranke. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa