Čačić izigrao Hrelju: Mjesto potpredsjednika Sabora zadržao za HNS

0
Radimir Čačić i Silvano Hrelja
Radimir Čačić i Silvano Hrelja

Sedmi saziv Sabora dobit ćemo 22. prosinca, za kada je predsjednik Ivo Josipović sazvao Konstitirajući sjednicu parlamenta, a dan kasnije i novu Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. U Saboru su se 15. prosinca vodili posljednji dogovori o tome tko će preuzeti koju dužnost na drugoj strani Markova trga. A to, kako doznaje Jutarnji list, ne prolazi bez problema među partnerima Kukuriku koalicije i to zbog mjesta potpredsjednika Sabora.

Predsjednik Sabora će, kao što je već neslužbeno potvrđeno, biti SDP-ovac Boris Šprem. A na tri potpredsjednička mjesta koja pripadaju vladajućima sjedit će dva SDP- ovca, Josip Leko i najvjerojatnije Nenad Stazić, te HNS-ovac Milorad Batinić. Bez mjesta potpredsjednika Sabora tako je ostao šef HSU-a Silvano Hrelja što je, navodno, dovelo do ozbiljnih nesuglasica između narodnjaka i umirovljenika.

Već je sve bilo dogovoreno i Hrelja se spremao na to da preuzme drugu najvišu funkciju u parlamentu, ali je onda iz HNS-a stigao zahtjev da Hrelja mjesto prepusti HNS-ovcu Jozi Radošu, na što je ovaj i pristao. No pročulo se da je HNS mjesto potpredsjednika Sabora namijenio potpuno nepoznatom načelniku Ivanca, Miloradu Batiniću te da Jozo Radoš odlazi u Europski parlament.

U koaliciji su konsternirani takvim razvojem situacije, a HSU-u je najteže. Iako imaju tri zastupnika kao i IDS, nemaju ministra u Vladi, a sada su izgubili i potpredsjedničko mjesto u Saboru. Ocjenjuje se da je sinergijski efekt Kukuriku koalicije HSU-u donio dva mandata, ali spominje se i da je sinergijski efekt HNS-a i HSU-a narodnjacima donio barem dva mandata, pa se može ocijeniti da je HSU u velikoj koaliciji izvukao najkraći kraj.

No, istovremeno, govori se da u tome ima i Hreljine krivnje jer je odbio ministarsko mjesto zbog zdravstvenih problema. Svemu je zasigurno pridonijelo i to što ni u SDP-u nisu bili previše sretni time da Hrelja postane potpredsjenik Sabora, nakon što je izbjegao ministarsku poziciju, na čemu je Zoran Milanović posebno inzistirao.

„Od početka je bilo dogovoreno da SDP ima dva potpredsjednika, a HNS jednog. Taj jedan je njihova kvota i ako oni to žele prepustiti Hrelji, to je njihova stvar. Mi s tim nemamo ništa“, kaže sugovornik Jutarnjeg iz vrha SDP-a. Kad je pak riječ o dva mjesta potpredsjednika Sabora koja pripadaju oporbi, oba će pripasti HDZ-u, a prema neslužbenim informacija u tim će foteljama sjediti Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

Oporbeni HDZ, HDSSB, Laburisti i HSS postigli su načelni dogovor da najveća oporbena stranka ima oba mjesta potpredsjednika Sabora. Glavni tajnik stranke Branko Bačić nije mogao potvrditi hoće li predsjednica HDZ- a i biti potpredsjednica Sabora. O tome tko će biti potpredsjednici Sabora odluku će donijeti Predsjedništvo HDZ-a, odgovorio je. Međutim, oporbu čeka, po svemu sudeći, puno teži dogovor o podjeli mjesta predsjednika odbora. Nakon dvosatnog sastančenja postigli su tek načelni dogovor da od 13 mjesta u odborima koje bi vodila oporba na čelu njih sedam budu HDZ- ovci, a da ostalih šest raspodijele Laburisti i HDSSB.

„Konačne kvote moći ćemo utvrditi tek kada budemo imali pregled radnih tijela Sabora, jer vladajući namjeravaju mijenjati Poslovnik te neke odbore ukinuti, a neke nove osnovati“, objasnio je čelnik Laburista Dragutin Lesar. U prošlom sazivu bilo je, naime, 28 radnih tijela – 15 su vodili vladajući, 13 oporba, a  jedan manjine. Kukuriku koalicija sada želi više odbora za sebe, a manje za oporbu, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa