SDP: Visoko mjesto za Jakovčića na Kukuriku listi za EU parlament samo je njegova želja

0
Prvi sastanak predstavnika buduće Kukuriku kolicije u Kastvu (foto: Večernji list)
Prvi sastanak predstavnika buduće Kukuriku kolicije u Kastvu (foto: Večernji list)

IDS će na koalicijskom sastanku vladajućih stranaka, koji bi se trebao održati u iduća dva tjedna, inzistirati na decentralizaciji i regionalizaciji, ali i podvlačenju crte, da se vidi što je Kukuriku učinio u dvije godine vladavine, a što nije. U IDS-u kažu da je decentralizacija bila dio Plana 21, ali da po tom pitanju baš ništa nije napravljeno, donosi Večernji list.

Izgubili od HDZ-a

Nezadovoljni su i načinom provođenja regionalizacije, za koju kažu da se počela provoditi kroz državne institucije, ali bez konzultacija s IDS-om, velikom regionalnom strankom. Svakako, jedna od tema sastanka, a možda i najvažnija, bit će predstojeći izbori za EU parlament.

Odlučeno je da će, za razliku od prethodnih EU izbora, Kukuriku na njih izaći u punom sastavu. Naime, SDP-ova koalicija izgubila je te izbore od HDZ-a baš zato što šef SDP-a Milanović na zajedničkoj listi nije htio IDS, odnosno predsjednika te stranke Ivana Jakovčića.

Iako se čuje da bi IDS, odnosno Jakovčić i HNS-ov kandidat na listi bili među prvih pet, što bi im jamčilo ulazak u Europarlament, u SDP neslužbeno kažu da su to zasad samo želje i kalkulacije.

– Jasno nam je da naši partneri preko medija izražavaju svoje prohtjeve, ali o mjestima na listi dosad nismo razgovarali. No, točno je da postoji svijest i dogovor da će Kukuriku zajedno na te izbore – rekli su nam u SDP-u.

Također, u toj su stranci demantirali da Milanović priželjkuje koalicijski sastanak nakon unutarstranačkih izbora u IDS-u, koji će biti 14. veljače. Tada IDS bira novog predsjednika, a zasad je jedini kandidat Boris Miletić, gradonačelnik Pule, dok se Jakovčić povlači sa te pozicije.

Nakon dvije godine

Koalicijski sastanak na inicijativu šefice HNS-a Vesne Pusić, koja je svojevrsni medijator između Jakovčića i Milanovića, treba se održati nakon dvije godine, budući da se šefovi stranaka Kukuriku koalicije otada nisu sastali. Najviše je zbog toga jamrao IDS, odnosno Jakovčić, negodujući zbog loše komunikacije u koaliciji, ali i zato što je SDP na proteklim lokalnim izborima u Istri išao protiv te stranke koja mu je partner na nacionalnoj razini. Odnosi između Jakovčića i Milanovića bili su dospjeli na najniže grane pa su se čak preko medija častili uvredama da se Milanović prema Istri ponaša gore od Tuđmana, a da Jakovčić vodi IDS kao mafijašku organizaciju, donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa