Adris želi postati regionalni lider: Na meti slovenski Triglav?

0
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe (Foto: Jutarnji list)
Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe (Foto: Jutarnji list)

Adris želi postati regionalni lider: Sljedeći na meti je slovenski Triglav?

Nakon što preuzme Croatia osiguranje, Adris grupa kreće u lov na osiguravajuća društva u regiji. Cilj je Adrisa, potvrdili su nam u Rovinju, preobraziti CO u jakog regionalnog igrača u svijetu osiguranja, piše Jutarnji list.

- Imamo ambicije postati regionalni lider u osiguranjima, kako u zemlji, tako i u regiji. To se postiže organskim rastom kompanije, ali i akvizicijama - kratko nam je kazao sugovornik iz Adrisa.

O tome koje bi se osiguravateljske kuće u zemljama regije mogle naći na meti rovinjskog diva, u Adrisu nisu htjeli govoriti. To će, kažu, ovisiti ponajprije o tome što će se u zemljama u okruženju naći ‘na bubnju’.

Cilj za budućnost

Ako se stvari gledaju iz te perspektive, jedna od meta novog CO-a, s Adrisovim zaleđem, mogao bi postati i slovenski Triglav, osiguravajuće društvo koje je u prvom trenutku čak željelo preuzeti i CO, ali čiju su ponudu Banski dvori u listopadu odbacili, zaključivši kako slovenski osiguravatelj nema novca.

U Adrisu nam to nisu željeli potvrditi, ali da ulagači i inače na mogućnost spajanja CO-a i Triglava gledaju kao na logičan put, jasno je odavno.

Uostalom, još je i poljski PZU, čiju je ponudu za preuzimanje CO-a Vlada odbila na ovotjednoj sjednici, svojedobno kazao kako bi CO koristio kao odskočnu dasku za preuzimanje Triglav osiguranja.

Vladina podrška

Eventualno spajanje CO i Triglava stvorilo bi jakog regionalnog igrača na osiguravateljskom tržištu.

Vrijednost CO-a, ustvrdio je ministar financija Slavko Linić, nakon ponude Adrisa, kojoj je Vlada dala zeleno svjetlo, procjenuje se na oko 307 milijuna eura, što je znatno više od 180 do 230 milijuna eura, na koliko se procjenjivala ranije.

S druge strane, tržišna kapitalizacija Triglava, pokazuju podaci te slovenske osiguravajuće kuće, prelazi 416 milijuna eura. To znači da bi spajanje tih dviju tvrtki u konačnici stovrilo osiguravatljeskog diva teškog više od 720 milijuna eura.

Na širenje CO-a u regiji Adris potiče i Vlada, koja je jasno rekla da joj je cilj naći starteškog partnera koji će najvećeg hrvatskog osiguravatelja preobraziti u jakog regionalnog igrača, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa