Gradonačelnik Pule zasvirao na zaćanskoj fešti

14.08.2011 - 09:25
Gradonačelnik Pule zasvirao na zaćanskoj fešti

Jubilarna, peta po redu fešta svih Zaćana pogaćana, održana je 6. kolovoza u sjedištu ovog životopisnog sela nedaleko Čepića. Zatka se sastoji od pet zaseoka – Trzenti, Paronići, Cunjani, Jančari i Kankaraši u kojima danas živi jedva 30-ak ljudi, pa je kršanski vijećnik Boris Babić, koji i sam potječe iz ovog sela, prije pet godina došao na ideju da jednom godišnje okupi što više Zaćana, rasutih po cijelom svijetu.

Osim rođenih Zaćana na feštu dolaze i svi oni koji su na bilo koji način, u bilom kojem koljenu rodbinski povezani sa Zatkom, a dobrodošli su i prijatelji, pa Zaćani na svojoj fešti svake godine ugoste i nekoliko ljudi koji nisu direktno vezani za ovo selo. Najugledniji gost ove je godine bio gradonačelnik Pule i saborski zastupnik Boris Miletić, čiji je otac rodom iz Male Čemparovice, a supruga Lara rođena Labinjanka. S njima je došao njihov petogodišnji sin Toni i Larini roditelji Gracijela i Anton Vlačić. Mladi gradonačelnik Pule i vjerojatni budući istarski župan svojom je jednostavnošću i skromnošću osvojio sve prisutne, a najveće simpatije pobrao je kada je u ruke uzeo harmoniku i zasvirao „Brkicu“. Osim gradonačelnika Pule na fešti su bili i kršanski načelnik Valdi Runko te Zdravko Vidak, predsjednik Općinskog vijeća Kršana. Na feštu se ove godine odazvalo 104 Zaćana i njihovih prijatelja svih uzrasta. Među muškarcima je najmlađi bio dvomjesečni Daniel Ilić, sin Tanje i Darka. Daniel ima i stariju sestru Tinu. Najmlađa je bila petomjesečna Lana Brajuha, kći Anite i Tihomira. Lana ima 4-godišnjeg brata Leona.

Za glazbeni dio, osim Borisa Miletića, pobrinuli su se Trio Eksploziv i Fabricio Lukež, ujedno i jedni od sponzora fešte. Osim njih sponzori su bili: Općina Kršan, Vinicola, Arbacommerce, Transporti Runko, Petar Lovrić iz Pule, caffe bar Jezero, Tempo i Vinarija Baćac. Kao i svake godine na meniju je, osim pečenja, bila egzotična hrana ovog kraja – žablji kraci, puževi i ugori. Kao toplo predjelo služeni su fuži i pljukanci s izvrsnim šugom od divljači. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti