Rovinjski komorni zbor Rubino osvojio dva srebrna odličja na natjecanju zborova u Krakowu

16.12.2013 - 12:10
Komorni zbor Rubino iz Rovinja
Komorni zbor Rubino iz Rovinja

Komorni zbor Rubino iz Rovinja sudjelovao je od 6. do 9. prosinca, na velikom pjevačkom natjecanju božićnih pjesama „IV Krakow Advent & Christmas International Choir Festival“ u Krakowu u Poljskoj. Rubino se ove godine vrijedno pripremao i prijavio se u dvije kategorije natjecanja:  A kategorija- veliki mješoviti zborovi, iznad 20 pjevača i E kategorija - komorni zborovi od 12 do 24 pjevača. Rubinovci su u konkurenciji zborova iz čitavog svijeta predstavljali Hrvatsku na ovom prestižnom natjecanju. U  A kategoriji, u žestokoj konkurencija od 12 zborova iz cijelog svijeta (gdje su bili najmanje brojčani zbor - 23 pjevača, među velikim zborovima koji su minimalno imali 40 pjevača) osvojili su srebrnu plaketu sa 77,60 bodova  i ostavili mnoge zborove iza sebe, od kojih su mnogi dobili utješnu diplomu za sudjelovanje. Kako bi sreća bila još veća u E kategoriji osvajaju srebrnu plaketu i ukupno drugo mjesto s osvojenih 86,60 bodova, pod ravnanjem njihove dirigentice Tatjane Merkl.

Važno je istaknuti kako u obje kategorije nije podijeljena zlatna plaketa, što govori o tome koliko je strog i zahtjevan žiri:  Dr. Andrea Angelini (Italija), Martin Cmiel (Poljska), Veronica Lozoviukova (Češka), Thea Paluoja (Estonija), Sasho Tatarčevski (Makedonija).

Podsjetimo se da je preklani u studenom „Rubino“ osvojio srebrnu plaketu na natjecanju u Pragu, Češka, a lani u prosincu bročanu plaketu i ukupno drugo mjesto u Bratislavi, Slovačka.

'Rubino' predstavio se vrlo zahtjevnim repertoarom, u A kategoriji : „Dormi jesu“ , Luca Jacobsa; „Bogorodice djevo“, Sergeja Rahmanjinova; “O nata lux“ Mortena Lauridsena,poznatom 'Carol of the bells' Mykole Leontovicha; u E kategoriji : „Kyrie eleison“ (iz Božićne mise) Ćirila Juneka; „Veni, Veni Emanuel“ ,Zoltana Kodaly; „The little drummer boy“ Kathrine Davis i Dime Nino (španj. narodna) U obradi Perez Moya.

Osim samog natjecanja koje se održalo protekle subote 'Rubinovci' su u nedjelju održali kratki koncert u prekrasnoj katedrali rudnika soli Wieliczka pokraj Krakowa ,koji je  pod zaštitom UNESCO-a, a na svečanoj podjeli nagrada, u katedrali  Sv. Petra i Pavla  Komorni zbor „Rubino„ imao je čast među odabranim zborovima otpjevati Veni Emanuel .Z. Kodaly-ja i izmamiti oduševljenje publike i žirija.

Osim što su „Rubinovci“ ponovno zabriljirali u svjetskoj konkurenciji (Poljska, Rumunjska, Estonija, Slovenija, Finska, Latvija, Ukrajina, Rusija, Norveška, Švedska) uspostavili su nezaboravna prijateljstva i kontakte sa koji će vjerojatno prerasti u međusobnu suradnju i moguća gostovanja na obostrano zadovoljstvo.

Tweet

Posljednje novosti