Župan Valter Flego i Oriano Otočan sudjelovali u radu foruma o ljudskim pravima u Firenci

0
Oriano Otočan i Valter Flego
Oriano Otočan i Valter Flego

Istarski župan Valter Flego i pročelnik  Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan  sudjelovali su u radu skupa koji je, povodom 65. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, održan u Mandela Forumu u talijanskoj Firenci. 

Skup je tradicionalan, i ove se godine održao po 17. put,  u organizaciji Regije Toscana, Istarske županije i francuske regije Donja Normandija, a financira ga Europska komisija.

Župan Flego je govorio o visokom stupnju u zaštiti manjinskih prava u Istarskoj županiji. To se manifestira, prije svega, kroz javnu uporabu jezika i pisma, pravo na obrazovanje i očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i pravo na isticanje nacionalnih obilježja. U tom se kontekstu kritički osvrnuo na diskriminaciju ćiriličnog pisma, što se nastoji provući kroz održavanje referenduma.

Na skupu u Firenci, odana je, ispred deset tisuća ljudi, počast Nelsonu Mandeli, koji svima nama treba biti nadahnuće i davati snagu u zaštiti ljudskih prava i u borbi protiv  svih oblika diskriminacije. Zaštita prava žena tek su jedan segment  te kampanje, i njima je posvećen ovogodišnji skup u Forumu Mandela.

Za boravka u Firenci, župan Flego se susreo s predsjednikom Regije Toscana Enricom Rossijem. Istarsku županiju i Regiju Toscana vezuje od 1994. godine sporazum o suradnji. S obzirom na dosadašnju suradnju koju Istarska županija i Regija Toscana imaju u mnogim  EU projektima, razgovori su vođeni o zajedničkim aktivnostima na poticanju i produbljivanju novih oblika suradnje, priopćeno je iz Kabineta župana.

Skup je tradicionalan, i ove se godine održao po 17. put
Skup je tradicionalan, i ove se godine održao po 17. put

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa