Sindikat Glasa Istre: Odluka o dodjeli nagrade Glasu Istre je sramotna

0
Povjerenik Sindikata novinara i predsjednik podružnice HND-a u Glasu Istre otvorenim su se pismom obratili vijećnicima Istarske županije
Povjerenik Sindikata novinara i predsjednik podružnice HND-a u Glasu Istre otvorenim su se pismom obratili vijećnicima Istarske županije

Povjerenik Sindikata novinara i predsjednik podružnice HND-a u Glasu Istre otvorenim su se pismom u ime redakcije ovog dnevnika obratili vijećnicima Istarske županije i medijima, povodom, kako navode, sramotne odluke o dodjeli Grba Istarske županije.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Ogorčeni činjenicom da će Skupština Istarske županije sutra dnevnim novinama Glas Istre dodijeliti Grb Istarske županije, obraćamo vam se u ime redakcije Glasa Istre i navodimo razloge zbog kojih takva institucija ne bi trebala dobiti nikakvo priznanje.

1. Sadašnja Uprava na čelu s Albertom Faggianom i Slavenom Žmakom prije 23 dana najavila je 35 otkaza i jedan sporazumni raskid ugovora na ukupan broj od 112 radnika. Na listi za otkaz nije nitko od odgovornih u novinama koji su srozali kvalitetu lista i unijeli destrukciju u redakciju. U protekle 2,5 godine Uprava je uručila otkaz petorici radnika Glasa Istre novine - jedan je povukla, tri radnika su odlukom Suda vraćena na posao, a za petog se čeka pravomoćnost odluke Suda.

Hoće li Grb Županije biti poticaj takvoj poslovnoj politici?

2. Lani je prilikom reizbora glavnog urednika dvostruko više članova redakcije glasalo PROTIV reizbora Ranka Borovečkog, nego ZA. Uprava je takvo glasanje protumačila kao potvrdu da redakcija Borovečkog želi ZA glavnog urednika! U tome su našli zadovoljavajuću formu što su glasovima ZA Borovečkog pribrojili i sve one koji su tog dana bili spriječeni ili nisu došli glasati.

Je li to ta demokracija koja se nagrađuje Grbom Županije?

3. Ljetos je Uprava nelegalno ovlastila povjerenika koji je sklopio ugovor o prijenosu Statuta redakcije, a protivno odluci većine prisutnih u redakciji. "Čovjek od povjerenja Uprave" prikupljao je potpise za svoju funkciju po hodnicima, nakon što su članovi Uprave po istim tim hodnicima širili paniku o drastičnom smanjenju plaća svima zbog toga što redakcija želi predložiti svoj tekst Statuta.

Je li to taj pluralizam mišljenja koji se nagrađuje Grbom Županije?

4. Uprava od 2010. godine protuzakonito umanjuje plaće radnicima, na temelju čega su radnici tužili firmu i ovrhama dolaze do zarađenog novca.

Nagrađuje li se takvo gaženje radničkih prava Grbom Županije?

5. Uprava je uvela sofisticirani model autocenzure u Glasu Istre. Do prije godinu dana glavni je urednik sakupljao tekstove novinara koje je cenzurirao, a za čije su odrađivanje novinari dobivali plaću. Nakon toga uveli su sistem da se plaća može dobiti samo za članke koji se objavljuju. Kada se novinaru ne objavi jedan, dva pa i više članaka, on odustaje od istraživanja i pokori se politici glavnog urednika - odnosno pristaje pisati samo određene teme koje će mu osigurati plaću.

Je li to sloboda medija za koju se zalaže Županija kada nagrađuje svojim grbom?

6. Do 1. prosinca 2013. članovi i savjetnici Uprave Glasa Istre novine d.o.o. bili su Dražen i Željko Žmak, protiv kojih je podignuta kaznena prijava zbog utaje 15 milijuna kuna u poslovanju propalog Glasa Istre d.o.o. U njihovom su mandatu županijske javne i komunalne tvrtke pozajmicama financirale poslovanje propalog Glasa Istre.

Je li to rad koji nagrađuje Županija svojim Grbom ili Grbom želi prikriti svu prljavštinu u koju se sama Županija uvukla financirajući Glas Istre?

7. Član Uprave Slaven Žmak 5. prosinca 2013. pisanim putem obratio se glavnom povjereniku sindikata s priznanjem da čita internu pisanu e-mail komunikaciju među članova sindikata s kojima se spori na sudu za parnice višemilijunske vrijednosti.

Je li to obrazac ponašanja koji zaslužuje Grb Županije?

8. Da, Glas Istre svakako zavređuje svako priznanje za 70 godina svog postojanja. No, sada nije trenutak za to i u najmanju ruku vrijeđa mnoge zaposlene i mnoge generacije novinara, a pogotovo ovih 35 koji čekaju izgon.

Stoga, ako vam je imalo stalo do toga da javnost sazna tko dobiva Grb Istarske županije, savjetujem vam da pročitate ovo na Skupštini onima koji su predložili da se Grb dodjeli Glasu Istre i onima koji su takav prijedlog prihvatili", stoji u otvorenom pismu Sindikata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa