Filip Savić najbolji sommelier Hrvatske

27.11.2013 - 16:00
Filip Savić, najbolji sommelier, zaposlen je u hotelu Lone
Filip Savić, najbolji sommelier, zaposlen je u hotelu Lone

Sommelier Filip Savić zaposlen u hotelu Lone, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2013. godinu. Naime, 17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013. održano je 25. i 26 studenog, u rovinjskom hotelu Lone  pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i uz potporu TZ Istarske županije.

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), prvenstvo je tijekom dva dana okupilo 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Uz Savića, u finalu su se natjecali Ivan Jug, sommelier zagrebačkog restorana Bistro Apetit, te Siniša Lasan, sommelier zagrebačkog restorana Trilogija. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala, poput slijepog prepoznavanja pića, njihovog serviranja, ispravljanja vinske karte i komunikacije s gostima.

Filip Savić će za nagradu posjetiti i kušati vina u podrumima najveće svjetske šampanjske kuće Moet&Chandon u francuskoj regiji Champagne. Finalu prvenstva nazočili su ministar turizma u Vladi Republike Hrvatske, Darko Lorencin – ujedno i pokrovitelj prvenstva – čelnici Slovenske udruge sommeliera Ivan Peršolja i Davorin Škarabot, Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, i Željko Kukurin, predsjednik uprave Istraturista.

Finalisti natjecanja
Finalisti natjecanja
Tijekom dvodnevnih natjecanja, kandidati su prolazili pisana i praktična testiranja. U pisanom dijelu tražilo se poznavanje hrvatskih i međunarodnih sorti grožđa, vinskih regija te drugih stručnih tema. U praktičnom su dijelu sommelieri morali pokazati vještinu iz svog svakodnevnog rada, poput otvaranja butelja, točenja i dekantiranja vina, otvaranje pjenušca, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića te ispravno ophođenje s gostima restorana.

Od 26 sommeliera, njih 16 došlo je iz Istre, šestero iz Zagreba i okolice, dvoje iz Opatije, te dvoje iz Dalmacije. Šest sommeliera djelatnici su turističke tvrtke Maistra, četvero Riviere Adria Poreč,  jedan Istraturista, jedan Arenaturista, dvoje iz Liburnia Riviera hotela, a drugi natjecatelji sommelieri su u hrvatskim restoranima i konobama.

Žiri finalnog natjecanja činili su počasni predsjednik Ninoslav Dusper, dopredsjednik HSK, Franjo Francem, regionalni povjerenik za Kvarner i otoke Daniela Kramarić, regionalni povjerenik za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Milivoj Kossi, podpredsjednik Slovenskog udruženja sommelira Davorin Škarabot, Robert Radešić, Željko Bročilović – Carlos, Klaudio Jurčić, Dragan Ružić, Branko Muždeka, i Zvonimir Štimac. Voditelji natjecanja bili su Sandi Paris, voditelj edukacije HSK, i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSKa za Istru. Moderator bio je Ronald Braus.

Tweet

Posljednje novosti