Sjeverozapadna Istra regionalno središte nogometnih zimskih priprema

18.11.2013 - 15:02
Pripreme U-21 reprezentacije
Pripreme U-21 reprezentacije

Pripremama hrvatske U-21 reprezentacije koja u Umagu boravi do 19. studenoga završava ovogodišnja bogata nogometna sezona u ovom dijelu Istre. Mlada reprezentacija, koja se ovdje pripremala za kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo protiv Švicarske i Latvije, samo je jedna od čak 200 nogometnih ekipa iz cijele Europe koje su ove godine bile na pripremama u Umagu i Novigradu, potvrđujući tako kako je Sjeverozapadna Istra postala središte nogometnih zimskih priprema u regiji.

Umag i Novigrad dokazali su se kao izvrstan izbor za pripreme nogometnih ekipa, zahvaljujući povoljnom položaju, ugodnoj klimi, razvijenoj sportskoj i smještajnoj infrastrukturi, organizaciji i dugoj sportskoj tradiciji. Osim kao baza mladih nogometaša Hrvatske, koji dolaze na pripreme tijekom cijele godine, Umag i Novigrad su prepoznati kao idealno mjesto treninga nogometaša iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Švicarske, Rusije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Litve, Hrvatske i drugih zemalja.

Čak 19 nogometnih terena

Važnost ovakvih aktivnosti za pred i post sezonu u Umagu i Novigradu očituje se i u činjenici kako su ona u 2013. donijela 30 000 ostvarenih noćenja.

Ovo područje raspolaže s ukupno 19 nogometnih terena, od čega 11 u Umagu, četiri u Novigradu, a još četiri u Bujama, Brtonigli, Dajli i Novoj Vasi. Devet terena ima propisane FIFA dimenzije (100x64m), a jedan je natjecateljski, s reflektorima i tribinama kapaciteta za 800 gledatelja.

U veljači će Umag i Novigrad biti domaćini četvrtog po redu međunarodnog nogometnog turnira Istria Winter Cup, koji je uvršten u kalendare Svjetske nogometne federacije (FIFA) i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Istria Winter Cup jedini je turnir visokog ranga koji se održava u veljači na području Hrvatske, ali i šire.

Juventus International Camp Croatia

U lipnju i srpnju 2014. očekuje se i drugi Juventus International Camp Croatia, prestižne europske škole nogometa. U ovogodišnjem kampu, koji je polučio veliki uspjeh, sudjelovalo je 160 dječaka u dobi od 8 do 16 godina iz čak deset zemalja Europe i svijeta. Engleski doprvak Manchester City ponovo će boraviti na pripremama u Novigradu sa svoje tri mlade selekcije U17, U19 i U21, kojima je na čelu bivši francuski reprezentativac Patrick Vieira, kao izvršni direktor mlađih kategorija.

Sve spomenuto rezultat je značajnih ulaganja u nogometnu infrastrukturu i unaprjeđenja usluga za potrebe nogometnih klubova, koje će se nastaviti i u 2014. Hotelska tvrtka Istraturist ulaže u rekonstrukciju polivalentnog igrališta sa umjetnom travom u centru Katoro sa ciljem podizanja konkurentnosti destinacije za pripreme klubova, sportskih grupa i amatera.

U funkciji nogometne ponude su i smještajni objekti Istraturista Umag i Lagune Novigrad, koji uključuju hotele Sol Garden Istra, Sol Umag, Maestral i Laguna. Svi smještajni objekti svojom uslugom i sadržajima potpuno zadovoljavaju zahtjevne kriterije zimskih priprema. Nude prehranu prilagođenu sportašima, saune, zatvorene bazene, fitness dvorane, kvalificirano osoblje te niz sportskih sadržaja nadomak hotela.

Tweet

Posljednje novosti