U Rovinju 17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013.

18.11.2013 - 12:25
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, 17. prvenstvo sommeliera Hrvatske 2013. održati će se 25. i 26. studenog u Rovinju, u hotelu Lone, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske i uz potporu TZ Istarske županije.

Sedamnaesto prvenstvo sommeliera Hrvatske započinje u ponedjeljak, 25. studenog u 12 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od pismenog i praktičnog dijela, dok je finalni dio natjecanja, otvoren za publiku, na rasporedu u utorak, 26.11. s početkom u 18 sati.

Dolazi 26 natjecatelja iz cijele Hrvatske

Na prvenstvo se prijavilo 26 natjecatelja, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama ili poznatim hrvatskim restoranima i konobama. U finalnom dijelu nastupit će tri najbolja sommeliera, prema rezultatima iz četvrtfinala i polufinala. Oni će pred publikom pokazati svoje umijeće u otvaranju pjenušca, preporuke jela uz zadani menu, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, posluživanju I dekantiranju vina, ispravljanju vinske karte, rastakanju magnuma i ophođenju s gostima.

Pobjedniku prvenstva bit će uručena nagrada pokrovitelja, tvrtke MIVA, dvodnevno stručno putovanje u regiju Champagne, posjet podrumima i degustacija ponajboljih šampanjaca ugledne kuće Moet&Chandon.

Hrvatski sommelier klub broji 500-tinjak članova

Podsjetimo još, da je prošlogodišnji naslov najboljeg sommeliera osvojio Dragan Ružić, sommelier rovinjskog hotela Monte Mulini. Sponzori natjecanja su: Maistra d.d., TZ Istarske županije, Miva, Moet&Chandon , Agrolaguna d.d., Misal, OTPbanka, Jamnica d.d., Vino trade d.o.o., Radin R Grand Gourmet, Petković d.o.o., Vinistra, Badel 1862, Trapan, Dobra vina d.o.o., Bolfan vinski vrh, vinari Rovinja, i drugi.

Inače, Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Tweet

Posljednje novosti