Šampion sajma je OPG Franjul, a evo tko radi najbolje istarske kobasice, pancetu, ombolo...
Piše: Istarski.hr

Rekordnih 263 uzoraka kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda pristiglo je na senzorno ocjenjivanje koje je održano proteklog vikenda u Hrvatskoj kući od kobasica u Svetom Petru u Šumi u sklopu projekta "S klobasicom u EU i Dana hrvatskih kobasica i salama".
Ove godine bit će dodijeljeno 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja, a šampion sajma i osvajač šampionske štafete je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi.
Senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda najveće je ocjenjivanje ove vrste u srednjoj Europi koje se provodi po jedinstvenoj metodologiji sukladno pravilniku za senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda „S klobasicom u EU“. Jedinstvenost događaja potvrđuje i činjenica da svake godine na ocjenjivanju sudjeluju proizvođači ih Hrvatske, ali i susjednih zemalja pa su ove godine pristigli uzorci iz Slovenije, Mađarske i Srbije.

Suhomesnati proizvodi ocijenjeni su u 15 kategorija.
U kategoriji istarska kobasica među 16 uzoraka šampionsku titulu osvojio je OPG Milan Udovičić iz Žminja, dok je od desetak uzoraka u kategoriji istarska kosnica najviše bodova osvojila tvrtka Premes Tinjan.
Za kategoriju istarska panceta pristiglo je 11 uzoraka, a šampion je Budak produkt iz Sv. Petra u Šumi. Za kategoriju Istarski ombolo, odnosno žlomprt dostavljeno je 11 uzoraka, šampion kategorije je OPG Franjul. Uzoraka specifičnih kobasica, pak, ocijenjeno je 14, a najbolje su bile one tvrtke Buretić Bregi iz Matulja.
Za kategoriju „S klobasicom u EU“ natjecalo se je 17 proizvođača, a šampion je OPG Sebastijan Marić iz Kanfanara. U kategoriji kobasice i salame s tartufima te kategoriji salame od mesa divljači, od 15 pristiglih uzoraka po kategoriji, tvrtka Histris iz Sv. Petra u Šumi osvojila je dvostruku šampionsku tItulu. U međunarodnoj kategoriji - salame ocijenjena su čak 22 uzorka, a najbolji je Bojan Zagorc iz Slovenije, dok je u međunarodnoj kategoriji – kobasice od 23 uzorka šampionsku titulu osvojio Stanislav Đierđan iz Šida.
U kategoriji salame i salamini ocijenjena su 24 uzorka - šampion je OPG Bančić, Žminj. U kategoriji kulenova seka, među 20 uzoraka najbolji je OPG Joza, Andrijaševci. Šampion slavonske kobasice je, pak, OPG Slađan Novosel Gata (Belišće) od ukupno 23 uzorka.
U kategoriju slavonska slanina najbolje je, među 18 uzoraka, poduzeće Belje Plus iz Belog Manastira.
Konačno, u kategoriju istarske kobasice po starinski zaprimljeno je 24 uzorka, a šampion je Otavio Pamić iz Sv. Petra u Šumi.

Proizvodi su se ocjenjivali pojedinačno, bodovanjem senzoričkih karakteristika. Kvaliteta proizvoda određena je zbrajanjem bodova za pojedino svojstvo, a ocjenjivao se vanjski izgled, prerez, odnosno sastav, boja, tekstura, sadržaj te miris i okus odnosno aroma.
„Svake godine svjedočimo sve boljoj kvaliteti proizvoda u svim kategorijama pa će tako ove godine biti dodijeljeno čak 244 zlatnih i 19 srebrnih medalja. Najveći broj bodova ostvario je OPG Franjul iz Sv. Petra u Šumi te osvaja šampionsku, kobasičarsku štafetu i to drugu godinu za redom. Podsjećamo da je OPG Franjul šampion 10. međunarodnog sajma 'S klobasicom u EU 2024. godine' te mu nakon dvije za redom osvojene šampionske TItule, prijelazni pehar ostaje u trajnom vlasništvu“, poručuju organizatori.
Na senzornom ocjenjivanju sudjelovalo je 20 analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica, salama i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske i Slovenije. Predsjednik senzornog povjerenstva bio je Mario Bratulić.
Nagrade za najbolje suhomesnate proizvode uručit će se prvog dana sajma, 14. ožujka u Hrvatskoj kući od kobasica. Sajam će za biti otvoren od 14. ožujka u 15 sati do 16. ožujka u 20 sati.
Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU, Udruga S klobasicom u EU i Udruga proizvođača istarskog pršuta.