Jedini stranački čelnik koji nikada ne istupa u ime svoje stranke

0
Ivo Uccio Miletić
Ivo Uccio Miletić

Ugledni novinar Dubravko Grakalić, inače moj neposredni šef iz vremena kada smo obojica radili za tjednik Globus, napisao je za Glas Istre izvrsnu analizu izbornog neuspjeha Ladonje na upravo završenim parlamentarnim izborima. No, kolegi Grakaliću pritom se omakla jedna omaška, kada je, podsjećajući da je ovo drugi politički poraz Cuccurina, zaključio da je jedno od rješenja za oporavak Ladonje „novi čovjek na čelu stranke, jer će Cuccurin nakon dva poraza teško pobuditi optimizam birača i privući glasove.“

Kolega Grakalić je, naime, previdio da Plinio Cuccurin ni sada nije na čelu stranke Ladonja, već u njoj djeluje isključivo kao običan član. Doduše, to ponešto govori i o ozbiljnosti Ladonje jer je teško zamisliti neku ozbiljnu političku stranku u kojoj bi običan član stranke tiskao jumbo plakate sa svojom slikom i imenom uz ime stranke, nekoliko dana prije završetka unutarstranačkih izbora na kojima se biraju izborni kandidati te stranke. Zamislite da je Marino Roce, nekoliko dana prije objave liste HDZ-ovih kandidata čitavu Istru oblijepio svojim fotografijama i natpisom „Roce – HDZ“. I to još Roce koji nije ni običan član stranke, već predsjednik njezine županijske filijale. Osim što bi ga izbacili iz stranke, bilo bi sigurno i onih koji bi pomislili da je prolupao.

No, Ladonjaši si vole tepati da su drugačiji od ostalih stranaka, pa su kod njih vjerojatno dopuštena i razna soliranja običnih članova stranke. Pa dok neki članovi Ladonje podižu šatore i logoruju na kružnim tokovima, drugi tiskaju jumbo plakate sa svojom slikom i imenom većim od loga stranke.

S druge strane, formalno prvi čovjek Ladonje u javnosti nikada ne istupa u ime stranke. Naime, budući da Ladonja po svom Statutu nema dužnost predsjednika, stranku predstavlja glavni tajnik Ivo Uccio Miletić. To, naravno, nije neuobičajeno u političkom životu. Na čelu mnogih europskih stranaka su glavni tajnici, odnosno generalni sekretari (i Tito je bio generalni sekretar KPJ), no posebnost generalnog sekretara Ladonje je što se tijekom kampanje niti jednom nije oglasio kao prvi čovjek Ladonje, već isključivo kao kandidat na listi, a i tada se bavio samo rovinjskim temama. To nije učinio ni nakon izbora, iako su svi čelnici političkih stranaka komentirali rezultate izbora. Ivo Uccio Miletić jedini je čelnik neke političke stranke u Hrvatskoj koji još nikada u javnosti nije istupio u ime svoje stranke, već to umjesto njega čine obični članovi. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa