MARČETA VEĆ PET GODINA PRISUTAN NA ZAGREBAČKOM ADVENTU

Foto 'Ombolo u pecivu s dodatkom kiselog kupusa i burger od mesa istarske kobasice bili su pravi hit'

Piše: Eleonora Matković Čakić

08.01.2025 - 12:40
Luka Marčeta ispred svoje kućice na zagrebačkom Adventu
Luka Marčeta ispred svoje kućice na zagrebačkom Adventu

Jučer je službeno zatvoren Advent u Zagrebu, najveća takva manifestacija u Hrvatskoj i jedan od najposjećenijih u Europi. Ovogodišnji zagrebački Advent trajao je od 30. studenoga do 7. siječnja i odvijao se na ukupno 18 lokacija koncentriranih u užem centru grada. Sveukupno je na zagrebačkom Adventu bilo oko 140 iznajmljenih kućica, među kojima je bilo i nekoliko u najmu istarskih tvrtki i poduzetnika.

Već petu godinu zaredom svoju kućicu je imao i Obrt Marčeta iz Valbandona, na čijem sam štandu na Europskom trgu jela kiseli kupus s kobasicom. Bio je odličan, a prijalo mi je i crno kuhano vino. U vrijeme kada sam ja bila na Adventu, negdje oko 13 sati, štand Marčeta bio je najposjećeniji od okolnih kućica, a budući da sam bila blizu, čula sam da se najviše tražio burger od mesa istarske kobasice, kojeg je u jednom trenutku i ponestalo. Tijekom šetnje Adventom kušali smo i ostala kuhana vina i otkrili da se gotovo na svim štandovima nudilo vino Marčeta.

 

Za dojmove s ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu pitali smo Luku Marčeta. „Ovogodišnji Advent nam je pokazao da su dobar rad, poštenje i kolegijalnost ključ uspjeha. Ove smo godine počeli na različitoj lokaciji u odnosu na prijašnjih godina. Sa svojom kućicom Marčeta ušli smo u srce Europskog trga i iskusili sve njegove čari. Svoje proizvode ove smo godine proširili i na druge ugostitelje i tako postali službeno vino Europskog trga, gdje je dvadesetak kućica nudilo i naša vina“.

Na pitanje što se najviše tražilo na njihovoj kućici Marčeta je rekao da su imali raznoliku ponudu gdje je svatko mogao pronaći nešto za sebe, ali ipak je istaknuo ombolo u pecivu s dodatkom kiselog kupusa i senfa.

"Ove smo godine u suradnji s Histrisom napravili burger od mesa istarske kobasice"

„To jelo nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Također, ove smo godine u suradnji s Histrisom napravili burger od mesa istarske kobasice, koji je također bio pravi hit. Žao nam je što je gotovo, ali ovo je samo pozdrav i dogodine se družimo ponovo s još više noviteta“.

Od Luke smo doznali i da su se njihova vina, pjenušci i likeri, osim na Europskom trgu nudila i na kućicama na Zrinjevcu, te na adventima u Rovinju, Medulinu, u pulskoj Areni, pa čak i na Stradunu u Dubrovniku.

„Uz pomoć tate Darija, koji nam je u Valbandonu spremao vina, pakirao ih i slao u Zagreb, ove mi je godine pomogao i stariji sin Ivan, koji studira u Zagrebu“, rekao je Luka Marčeta.

Eleonora Matković Čakić ispred kućice Marčeta na Europskom trgu u Zagrebu  

 

Tweet

Posljednje novosti