Ovog petka i subote u Višnjanu

Rekordnih devedeset etiketa pjenušaca, gotovo četrdeset izlagača iz Hrvatske, Italije i Slovenije

Piše: Istarski.hr

04.12.2024 - 11:34

Rekordnih devedeset etiketa pjenušaca, gotovo četrdeset izlagača iz Hrvatske, Italije i Slovenije, dvije inspirativne radionice, šest eminentnih enologa i sommeliera u ocjenjivačkom žiriju, jedan šampion među pjenušavim vinima i nezaboravan doživljaj bogate enološke tradicije 6. i 7. prosinca očekuju posjetitelje na šestom Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu, biseru istarskog zaleđa zvjezdanog glasa.

Čarobna barokna palača Sincich tijekom dva dana postat će epicentar za sve ljubitelje pjenušavih vina, pružajući im jedinstvenu priliku da dožive autentično ruralno istarsko naselje koje svojim šarmom i zvjezdanim nebom nadahnjuje posjetitelje iz cijeloga svijeta. Uz uživanje u raznovrsnim okusima pjenušavih vina, posjetitelji će kroz čašu pjenušca moći istražiti dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira, dok će bogata istarska gastronomija dodatno obogatiti njihovo iskustvo, čineći ovaj događaj pravim slavljem enoloških i kulinarskih vrijednosti koje krase naš prepoznatljivi turistički poluotok.

Za potpuni doživljaj, glazbeni zvuci harfe obogatit će atmosferu festivala, stvarajući savršen ambijent za opušteno druženje i uživanje u harmoniji okusa, mirisa i zvukova. Uz čašu vrhunskog pjenušavog vina i melodije harfe, posjetitelji će osjetiti čaroliju trenutka u jedinstvenom spoju tradicije, kulture i umjetnosti.

 

Pjenušava vina, osim što pružaju užitak, zauzimaju visoko mjesto na tržištu luksuznih proizvoda. Njihova potražnja raste, a motivacija potrošača leži u uživanju, obilježavanju posebnih trenutaka i društvenoj interakciji. Simbol su životnog stila i sofisticiranosti, što dodatno doprinosi njihovoj popularnosti. Posebnu vrijednost ovog festivala čini sinergija Istre i hrvatskog kontinenta, koja se ogleda u sudjelovanju izlagača iz Slavonije, Zagorja i Kvarnera. Ova suradnja simbolizira važnost održivih praksi i jačanja povezanosti između regija, otvarajući nove prilike za razvoj visokovrijednih domaćih proizvoda.

6. Međunarodni festival pjenušaca - program 
Petak, 6. prosinca
13:00 Svečano otvorenje Festivala i proglašenje dobitnika 
16:00 “Istra vs. Austrija” radionica
19:00 Završetak programa prvog dana Festivala

Subota, 7. prosinca
13:00 Početak programa drugog dana Festivala
16:00  “Pjenušci i tapasi” radionica
19:00 Završetak Festivala 

Stručni žiri, sastavljen od vodećih enologa i sommeliera, suočio se s iznimno zahtjevnim zadatkom ocjenjivanja vrhunskih pjenušaca, naglašavajući kako je kvaliteta uzoraka ove godine bila na izuzetno visokoj razini, što je dodatno otežalo donošenje odluka. Proces ocjenjivanja odvijao se prema međunarodnim smjernicama Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći rigoroznu metodu od 100 bodova. Posebna pozornost posvetila se vizualnim karakteristikama poput bistroće, boje i iskrenja, dok su čistoća, intenzitet i kvaliteta mirisa i okusa bili ključni kriteriji za ukupnu procjenu. Harmoničnost i cjelokupni dojam zaokružili su ocjenjivanje, osiguravajući da svaki aspekt vina bude detaljno analiziran. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su: prof. dr. sc. Borislav Miličević s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr. sc. Jurislav Babić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Emil Perdec, sommelier i član Hrvatskog sommelier kluba, Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica poznata kao "kraljica malvazije". Dodjela priznanja i diploma te proglašenje šampiona među pjenušavim vinima održat će se u petak, 6. prosinca, od 13 sati, čime će festival kulminirati slavljem izvrsnosti i tradicije.

Ovogodišnji festival uključuje dvije atraktivne radionice: u petak, 6. prosinca, Emil Perdec će kroz usporednu degustaciju predstaviti pjenušce iz Istre i Austrije, dok će u subotu, 7. prosinca, Karin Rupena Perdec spojiti pjenušava vina s kreativnim zalogajima, stvarajući jedinstven gastronomski doživljaj. Ograničen broj mjesta na radionicama osigurava personalizirano i fokusirano iskustvo za sudionike.

Festival u Višnjanu nije samo prilika za degustaciju već i za edukaciju i uživanje u vrijednostima koje pjenušava vina donose. Ovaj događaj spaja tradiciju i inovaciju, promovira održivost i stavlja Hrvatsku, Istru i Višnjan na kartu vinskih destinacija svjetske klase. Ne propustite priliku postati dijelom ovog pjenušavog spektakla! Organizatori festivala, koji će se održati 6. i 7. prosinca od 13 do 19 sati, su Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan, dok su pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica. Više informacija o programu i prijavama potražite na web stranicama Turističke zajednice Općine Višnjan.

Tweet

Posljednje novosti