OTVOREN CROFISH U tri dana u Poreču više od 80 izlagača. Top istarski kuhari pripremaju riblje delicije
Piše: Istarski.hr
Crofish, jedini međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi u Hrvatskoj, otvoren je danas u dvorani Žatika u Poreču. U tri dana ovdje će se predstaviti više od 80 domaćih i europskih izlagača. Na vanjskom i unutarnjem izložbenom prostoru porečke dvorane Žatika, ukupne veličine 3.500 četvornih metara, posjetitelji će razgledati bogatu ponudu proizvoda te raznih rješenja za ribarstvo i akvakulturu, ribarsku opremu i alate, plovila, zaštitnu odjeću, opremu za ribolov i sportove na vodi, kao i kompletnu opremu za uzgoj školjkaša i ribe.
Svi dijelovi ovog bogatog programa zasigurno će doprinijeti popularizaciji proizvoda ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu. Prema posljednje dostupnim statistikama Ministarstva poljoprivrede, potrošnja ribe raste, pa je 2021. u Hrvatskoj potrošeno 22,9 kg ribe po glavi stanovnika, i u daljnjem je porastu, dok je prosječna potrošnja država članica EU 24,4 kilograma. Istovremeno, ukupna proizvodnja u morskoj akvakulturi u 2023. iznosila je 23.150 tona, pri čemu prednjači porast orade (komarče) i brancina (lubina), dok u slatkovodnoj iznosi 3.700 tona, a prvo mjesto zauzima šaran.
Ispravna valorizacija pomorstva i ribarstva motivacija je za pokretanje sajma Crofish, ističe Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije i predsjednik Organizacijskog odbora sajma.
„S obzirom na naše morsko i riječno bogatstvo, zadovoljstvo nam je što se na sajmu predstavljaju brojni domaći izlagači s proizvodima podrijetlom iz akvakulture, a svjetske kvalitete. Afirmacija akvakulture i promocija proizvodnje i potrošnje ribe je iznimno važna, a svake godine u studenom i Crofish daje tome svoj obol. Kao jedini sajam koji se bavi ribarstvom, organiziramo ga kako bismo posjetiteljima približili važnost mora i rijeka i njihove zaštite, bogate ribarske i pomorske tradicije, ali i gospodarskog potencijala koji ovaj sektor ima“, poručio je Momić na otvorenju sajma.
Ulaz je slobodan, a od 22. do 24. studenoga očekuje se više od 4.000 posjetitelja iz Hrvatske i regije, tijekom kojeg će svi zainteresirani moći doživjeti sve aspekte Crofisha – od profesionalnog do stručnog, edukativnog, gastronomskog i sportskog. Tako je i ove godine posebna pažnja posvećena edukativnom dijelu, gdje će predstavnici uprava za ribarstvo i znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Crne Gore razgovarati o stanju u ribarstvu, ali i sve većem utjecaju klimatskih promjena na riblji fond, a sve s ciljem stvaranja održivog ribarstva za buduće generacije.
Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić zahvalio je organizatorima na pripremi još jednog izdanja.
„Poreč se još jednom pokazao kao izvrstan domaćin i destinacija za ovako velike manifestacije. Naša infrastruktura, lokacija dvorane i iskustvo jamstvo su svakom gostu da će dobiti najbolju uslugu i posvetiti se poslu radi kojega je i došao. Organizatori su i ove godine donijeli puno inovacija i noviteta, ne samo unutar i oko Žatike, nego i na Rivi, a ispred nas je jedan sunčan jesenski vikend, idealan za razgledavanje svega što sajam nudi“, poručio je Peršurić.
Osim izlagačkog dijela, svakoga se dana održava i Cooking show, gdje će vrhunski chefovi Gianpaulo Sardot, Emanuel Melon, Dean Gluhak & Milena d.o.o., Martin Vižintin, Martin Bukovac, Saša Pribičević, Marko Obradović, Kristijan Kovačević, ali i bivša kandidatkinja Masterchefa Gaia Zec te Petar Stojković (Tuna show) za posjetitelje pripremati tradicionalna i moderna jela od ribe i morskih plodova, istovremeno spajajući kontinentalnu i obalnu Hrvatsku. Dio sajma posvećen je i specijalitetima od slatkovodne ribe, a Športsko-ribolovno društvo Đurđenovac u Poreču će pripremiti šarana prema tradicionalnom slavonsko-baranjskom receptu.
Uz unutarnji i vanjski prostor dvorane Žatike, Crofish se prostire i na područje bivšeg Carinskog gata na porečkoj rivi, gdje će posjetitelji moći razgledati više različitih vrsta plovila i razgovarati s njihovim posadama. Sajam nudi i dječji kutak i edukativno – kreativne radionice s animatorima, kao i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred Žatike, a u akvatoriju ispred Poreča održat će se i jedriličarka regata i natjecanja u udičarenju iz usidrene brodice, udičarenju za juniore štapom s obale i lov grabežljivca živim mamcima i varalicama. Uz sportska i gastronomska događanja, posjetitelje očekuje i više od deset stručnih predavanja.
Sajam, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije, moguće je posjetiti danas do 19 sati te sutra, 23. studenog, od 10 do 19, a u nedjelju do 18 sati. Detaljen program dostupan je ovdje.