U porečki Spinnaker dolaze prave gastro zvijezde
Piše: Istarski.hr
Za ljubitelje vrhunske gastronomije i enologije, Valamarov restoran Spinnaker, smješten na porečkoj rivi, pripremio je tri izuzetna događaja koja će obilježiti kraj godine. U studenom i prosincu u sklopu Spinnaker Gourmet Stagea svi posjetitelji će moći uživati u kreacijama trojice karizmatičnih hrvatskih chefova čija jela osvajaju svojim specifičnim karakterom i tehnikama pripreme.
Prvi događaj održava se u subotu, 23. studenog, gostovanjem Hrvoja Kroflina, priznatog chefa restorana ManO2 i kandidata za svjetsku The Best Chef nagradu treću godinu za redom. Kroflin je danas sinonim za kreativnu autorsku kuhinju.
Njegov jedinstven i strastven gastronomski potpis garantira elaborirana i savršeno precizno pripremljena jela uz bogatstvo okusa i tekstura, pa ne čudi da ga poznavatelji scene i gastro kritičari proglašavaju jednim od uvjerljivo najboljih hrvatskih chefova koji nedvojbeno zaslužuje Michelinovu zvjezdicu. Kroflinova jela u Spinnakeru bit će uparena vinima iz Miloš vinarije s Pelješca, čije kapljice odišu autentičnošću pelješkog terroira. Frano Miloš je, naime, utemeljitelj modernog pelješkog vinarstva i jedan od predvodnika u proizvodnji prirodnih vina u Hrvatskoj, a posljednjih godina, zajedno sa svojim sinovima Josipom i Ivanom, radi vina koja odlikuju elegancija, dubina i trajnost.
Druga večera održava se u subotu 14. prosinca kada u goste dolazi chef Marko Turković iz zagrebačkog Bekala. Poznat po kuhanju na vatri, Turković će pokazati kako vanserijska namirnica i neočekivane tehnike pripreme hrane stvaraju iznenađujuću sinergiju okusa koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. I Turković servira hranu visokog svjetskog ranga, izvlačeći iz namirnice najčišće, najizazovnije i najkompleksnije moguće okuse, zbog čega ga i smatraju jednim od najuzbudljivijih chefova u Hrvatskoj. Uz iskonske okuse iz njegove kuhinje, gosti će uživati u vinima Piquentuma, istarske vinarije koja donosi autentične izraze malvazije, terana i refoška, podižući ovu večer na novu razinu hedonizma. Dimitri Brečević, jedan od začetnika ekološkog vinarstva u Istri, završio je enologiju u Bordeauxu, iskustvo stjecao u vinarijama od Francuske do Novog Zelanda, a dugo je godina bio i najbliži suradnik legendarnom Giorgiju Claiju.
Finale ove gastro-enološke serije održat će se 31. prosinca kada će Spinnaker biti domaćin spekatkularne večere za doček Nove godine uz svog glavnog chefa Gorana Hrastovčaka. Njegov prepoznatljiv način interpretacije lokalnih istarskih jela, koji mu je nedavno priskrbio Michelinovu preporuku, bit će savršeno uparen s izborom vina Sandia Parisa, četverostrukog prvaka sommeliera Hrvatske.
„Ovaj ciklus večera predstavlja vrhunac naše gastro ponude i priliku za istinske gurmane da dožive ono najbolje od hrvatske kulinarske scene. S chefovima Kroflinom, Turkovićem i Hrastovčakom, te vrhunskim vinima iz regije, kreirat ćemo nezaboravan doživljaj u kojem će svaki posjetitelj pronaći nešto jedinstveno. Spinnaker je idealna lokacija za ovakve ekskluzivne večere što potvrđuje i nedavno priznanje svjetski cijenjenog Michelinovog vodiča. Posebno nas raduje što će obje vinarije, Miloš i Piquentum, za ovu priliku izvaditi i neka posebna, vanserijska vina, od kojih će se neka prvi put naći pred širom publikom baš u Spinnakeru“, rekao je Dario Kinkela, direktor sektora hrane i pića u Valamaru.
Od autorskih ekstravagantnih jela, preko savršeno uravnoteženih ekspresivnih i elegantnih kreacija, sve do moderne interpretacije autentične istarske kuhinje, svaka od triju večera u Spinnakeru predstavlja priliku za nova istraživanja i uživanja.
Svim gostima Spinnakera koji dolaze na ove posebne večere bit će osiguran besplatan parking na Valamarovom parkiralištu na Žatiki, odakle će imati i besplatan prijevoz do restorana i natrag.
Više je informacija dostupno na Spinnaker web stranici, a mjesto se može rezervirati putem linka.