TRI VEčERI ENO-GASTRO UŽITKA

Foto Kad se sljube cabernet sauvignon i plava riba, u restoranu se traži stolica više

Piše: Istarski.hr

12.11.2024 - 10:22

Nastavlja se manifestacija „Cabernet Sauvignon i plava riba“, koja tijekom studenog donosi tri putovanja u otkrivanje sljubljivanja vina i plave ribe uz vrhunske chefove u porečkim restoranima. Prva od tri planirane večeri održana je u petak, 8. studenog, u restoranu Hrast, ispunjenom, što i ne čudi jer se od najave događaja tražila stolica više.

 

Manifestacija je nastala spajanjem istomišljenika i vrhunskih chefova, sommeliera koji su isprobali ovu kombinaciju posebne vinske sorte i jela spravljenog od plave ribe. „U ovoj eno-gastronomskoj priči, vino i riba se predstavljaju na drugačiji i zanimljiv način koji svim sudionicima garantiraju nezaboravne doživljaje okusa i mirisa“, poručuju organizatori iz porečke Turističke zajednice.

U restoranu Hrast glavnu riječ vodili su chef Zdravko Tomšić i Sandi Paris,  glavni sommelier i specijalist pića hotelske kuće Valamar i član izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba. Potonji je opisao vina, a o sorti cabernet sauvignon pričao je Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

„Cabernet sauvignon & plava riba jednostavno su područje za istraživanje, kombiniranje i pravi izazov, kako chefova tako i sommeliera, što u konačnici dovodi do vrlo zanimljivih eno-gastronomskih kombinacija na veliku radost gostiju“, ističe se u priopćenju TZ-a.

Uz fina jela, pila se i veličanstvena 'kapljica' nekih od najboljih istarskih vinara, poput vina Mario Banko, Roxanich, Laguna i Degrassi. Uz istarska, za aperitiv se moglo kušati i vino iz susjedne županije, odnosno Novog Vinodolskog i to ono vinarije Pavlomir.

Cabernet sauvignon nastao je prije skoro 500 godina, slučajnim križanjem Cabernet Franca i Sauvignona bijeloga, domovina mu je dakako francuski Boredaux, a danas je Cabernet Sauvignon najzasađenija sorta grožđa na svijetu. Duga je njegova povijest i u Istri, čak 150 godina, kao i tradicija izlova i konzumacije plave ribe čiji prvi zapisi potječu iz 14. stoljeća.

Gastronomska iznenađenja očekuju se i u sljedeće dvije večeri. Tako će 15. studenog u restoranu Spinnaker nove eno-gastronomske priče ispričati chef Goran Hrastovčak i sommelier Zoran Gregurović, a 22. studenog nastupa novi eno-gastronomski tim u restoranu Sv. Nikola, i to chefovi Robi Benzia i Jurica Obrol. Kao sommelier te jedan od idejnih kreatora ove manifestacije, koji je zaslužan i za odabir vina, dolazi sommelier Emil Perdec. Obje su večeri rasprodane. 

Tweet

Posljednje novosti