Nakon berbe slijedi zaštita i prihrana maslina te pravilno čuvanje ulja. Ovo su preporuke za maslinare
Piše: Aldo Pokrajac
Većina maslinika u Istri je već ubrano, a negdje je berba prešla u studeni, što je kod nekih sorti, poput buže, pravi termin. Ranija berba obično ima bolje rezultate kod parametra peroksidnog broja, što je često glavni cilj maslinara. Ovaj put su masline zbog duge suše preskočile najvažniju fenofazu prikupljanja ulja u plodu, pa su nakon obilnih jesenskih kiša nabubrile od vode, što je rezultiralo jednim od najmanje zabilježenih prinosa. Kako je sve to utjecalo na kvalitetu ulja saznat će se nakon izložbi, a prva je na redu vodnjanska.
Budući da se do sredine idućeg tjedna prognozira djelovanje anticiklone koja još održava nezapamćeno dugu i ugodnu bablju jesen, dobro bi bilo obaviti sanitarnu rezidbu maslina odstranjivanjem oštećenih grana. U maslinicima gdje je urod bio obiman ne treba previše rezati grane da se ne bi poticala naizmjenična rodnost, što je slučaj kod starijih maslina u masliniku.
Idealni uvjeti za infekcije
Zbog visokih temperatura i velike vlažnosti zraka, koje prelazi i 90 posto, u maslinicima prevladavaju idealni uvjeti za infekcije gljivičnim i bakterijskim bolestima. Prema preporukama iz Agrorovinja, u ovom razdoblju mogu se za dezinfekciju i zaštitu od bolesti, posebno paunova oko, koristiti bakreni preparati kao što su Neoram WG, Nordox 75 WG, Cuprablau Z, Cupra ili Airone. Mogu se primijeniti sami ili u kombinaciji s gnojivima na bazi bakra, Fotolabicuper, Fitomil L 60 ili Copfort.
Ako je zaraza paunovim okom već prisutna mogu se koristiti i sistemični preparati kao što je Syllit, ali dva tjedna nakon kontaktnih kojima tada ističe djelovanje. Nove grančice mladih maslina, ali i starijih koje zbog neprirodno visokih temperatura bujaju kao da je proljeće, može napasti leptirić jasminov moljac. Ukoliko je potrebno, njega je moguće suzbiti pripravkom belthirul, novim biološkim selektivnim insekticidom, preporučuje Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, konzultant za mediteranske kulture iz Vodnjana.
Gnojidba i pravilno čuvanje ulja
Preporučljivo je da se prije kiše, koja će pomoći razgradnju, obavi jesenska gnojidba u tlo organskim ili umjetnim gnojivima. Kad je riječ o organskim najbolji je, dakako, stajski gnoj, bogat mikroorganizmima koji utječu na biologiju tla. Budući da ga je teško nabaviti preporučuje se neko od peletiranih organskih gnojiva uz dodatak fosfora. Kad je riječ o umjetnim gnojivima sada je najbolje dati NPK gnojiva s naglaskom na fosfor i kalij.
Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja jako je bitna čistoća i temperatura prostorije u kojoj se nalaze inox bačve za pohranu. Dakako, najbolje su ukopane tamne konobe okrenute sjeveru. Bitno je i brtvljenje bačvi budući da i kod točenja dolazi do dodira sa zrakom što uzrokuje oksidacijske procese.
Vedran Lupić iz Bala, jedan od malog broja poljoprivrednika koji pretežito živi od proizvodnje maslinova ulja, kaže da je za manje proizvođače bitno da se u bačvama ne zadržava zrak, pa je bolje da se ulje nakon pretakanja čuva u većim tamnim bocama. Dodaje da se za neutralizaciju prisustva zraka u inox bačvama počeo koristiti inertni plin argon, koji je teži od zraka, pa stvara zaštitni sloj iznad ulja.
Lupić naglašava da profesionalni maslinari u prostorijama za čuvanje ulje obavezno koriste klima uređaje održavajući temperaturu na 16 do 17 stupnjeva C. Za sprječavanje oksidacije u modernoj se proizvodnji ulja, slično kao u vinarstvu, koristi tekući dušik.