Goran Kukurin sa sinovima razvio aplikaciju za android mobitele koja prati web kamere širom svijeta

0
Goran Kukurin sa sinovima Lukom i Tonijem
Goran Kukurin sa sinovima Lukom i Tonijem

Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu, zaključio je Goran Kukurin iz Poreča, 43–godišnji direktor Odjela za ljudske resurse u Plavoj laguni, koji je sa svojim sinovima Lukom (15) i Tonijem (16) napravio aplikaciju za Android telefone Worldscope uz pomoć koje korisnici mogu pregladavati više od 16 tisuća turističkih web kamera postavljenih po cijelom svijetu, piše Jutarnji list.

Aplikacija koja korisnicima pametnih telefona dostavlja svijet na dlanu, ubrzo je nakon lansiranja postala vrlo popularna. Od lipnja prošle godine, naime, preuzelo ju je više od 250 tisuća korisnika na Android Marketu. A samo jedan posto od svih 360 tisuća aplikacija koje se mogu skinuti na toj web stranici imaju toliko downloada.

Jedna od njih, je eto, i Worldscope koju nedavno downloada od 1000 do čak 2000 korisnika. I to besplatno. Worldscope aplikacija je zapravo tražilica turističkih web kamera. Korisnik samo ukuca grad u koji želi zaviriti i odmah mu se prikazuju trgovi i ulice tog mjesta, prirodni pejzaži, znamenitosti…

Aplikaciju mogu koristiti i vozači koji žele pogledati stanje na cestama, pa tako mogu vidjeti, primjerice, je li gužva na autocesti Zagreb – Rijeka. Možete vidjeti i vremensku prognozu za to određeno mjesto kao i hotele koji se nalaze u blizini. Kamere su statične i njima se ne može upravljati niti pratiti live streaming, a korisnici mogu sami u bazu upisivati adrese za neke nove kamere koje žele instalirati.

Pretraživanje je moguće preko nekoliko kriterija: preko ključnih riječi (primjerice kada ukucate ''London'' prikazat će vam se sve kamere u tom gradu), možete otvoriti mapu svijeta i odabrati prstom grad u koji želite otputovati, a možete i prepustiti Androidu da vas uputi na kameru koja se nalazi na vašoj blizini. Možete pregledavati i kamere koje su trenutno najpopularnije, a najdraže snimke možete spremiti među favorite i postaviti za pozadinu.

- Različiti su motivi zbog kojih se netko odlučuje preuzeti ovu aplikaciju, pojašnjava Kukurin. Postoje oni koji iz nostalgije žele vidjeti mjesto gdje su stanovali, odrasli ili zaljubili se. Postoje i oni koji često putuju pa žele vidjeti stanje na cestama, ili pak, ljubitelji zimskih sportova koji žele vidjeti ima li snijega na omiljenim im skijalištima.

Na ideju da stvore ovakvu aplikaciju Kukurini su došli nakon što je Vip prošle godine raspisao natječaj za najbolju hrvatsku Android apklikaciju, a otac Goran, inače diplomirani FER–ovac, već je i ranije razmišlao o tome što bi mogao novoga napraviti na tom tržištu.

Najteže je, kaže, bilo smisliti nešto novo, nešto što će se poslije plasirati u širokom krugu korisnika. Nakon što je otkrio stanicu Webcams.travel, koja već tri godine nudi pregled turističkih kamera diljem svijeta, shvatio je da bi upravo takvo nešto bilo korisno i za korisnike Androida.

Ono što bi također bilo korisno za sve korisnike Androida, ali i iPhonea, bila bi aplikacija s pravom istinom o ubojstvu Kennedyja, no nažalost takva još ne postoji. Slučajnost?

- Korisnici na toj stranici mogu dodavati i vlastite web kamere, a bazu dijele sa svima, pa sam odlučio to iskoristiti za izradu vlastite aplikacije. Ja sam inžinjer elektrotehnike i softerom se bavim od svoje 13. godine, to mi je hobi i ljubav, a programiranje mi nije nimalo strano. Dečke isto zanima to područje i oni su mi puno pomogli pri stvaranju, od grafičkog izgleda aplikacije, do izrade službene web stranice. Iako naša aplikacija nije postigla uspjeh na Vipovom natječaju, ubro nakon lansiranja broj downloada na Android Marketu počeo je rasti, a komentari korisnika bili su pozitivni – kaže Kukurin.

Sasvim slučajno ovaj je inženjer elektrotehnike završio u području menadžmenta, iako je tehnologija nešto što ga oduvjek privlči. I danas se prisjeća svog prvog računala iz 80–ih i pokušaja da nešto programira.

Danas, vijesti iz tehnologije prati se zanimanjem, ali nije, kaže, techno freak. Može prihvatiti da netko uopće nema potrebu niti za za posjedovanjem mobitela. Zato Kukurini imaju tri Androida. Otac Goran i sinovi imaju svaki svoj, a majka ne voli toliko tehnologiju i ima neki obični mobitel. Imaju i jedan tablet.

- Nisam od onih koji se trzaju na svaki poziv preko mobitela, ali smatram da su jako korisni. Možeš ih stišati kad hoćeš, vidjeti tko te zvao i odlučiti hočeš odvratiti poziv – smije se Kukurin i nastavlja:

- Meni je ovo billa želja. Da se barem u moje vrijeme moglo sve što se danas može. Da smo barem imali mogućnost pristupa tolikim informacija... To je današnja perpektiva. I to ja svojim dečkima kažem. Treba razmišljati globalno. Ne treba misliti kako smo mi mali i da se ne može ništa napraviti. Najbolji primjer za to je i Worldscope.

Iako je ova aplikacija koju su stvorili zajedničkim, obiteljskim snagama besplatna za one kojima ne smetaju reklame, želite li ju koristiti bez oglasa, međutim, morat ćete platiti 1,99 dolara. Zanimalo nas je postoji li tu neka zarada, neki budući veliki biznis za obitelj Kukurin.

- Zarada postoji, ali ona je simbolična. Primarni cilj nije nam bio zaraditi na tome, već naučiti i napraviti nešto novo, korisno. Nakon par mjeseci što smo objavili aplikaciju stupio sam u kontakt s ljudima koji rade na Webcams.travelu i ponudio im mogućnost suradnje kako bi mogao unaprijediti funkcionalnost aplikacije. Oni su na to pristali i sada smo u parterskom odnosu. Ja dobivam neke dodatne podatke koje inače nemaju svi korisnici.

- Sada raspravljamo o tome da dio zarade usmjerimo prema nekoj humanitarnoj organizaciji, ali za to moram imati njihovu suglasnost- odgovara Kukurin, koji smatra da bi to mogao postati ozbiljan biznis kada bi došlo do većeg broja downloada, kada bi negdje oko milijun korisnika preuzelo aplikaciju.

A to uopće nije neralno, ako imamo na umu činjenicu da je u svijetu više od 100 milijuna korisnika Android telefona i da je turizam najbrže rastuća grana gospodarstva.

Obitelj Kukurin razvila je aplikaciju koja je sada dostupna svima u svijetu i prevedena svima u svijetu i prevedena je na engleski, njemački, japanski, španjolski, talijanski, ruski, kineski, francuski, češki te nizozemski jezik.

Najbroniji korisnici su Europljani. Nijemci, Talijani, Francuzi i Španjolci vole putovati i virtualno se zavlačiti u svaki kutak zemlje. I Amerikanci dosta skidaju ovu aplikaciju, kao i Kinezi te Japanci.

Top listu najpopularnijih kamera, prema Webcams.travelu, trenutno prevode pejzaži snježne Švicarske, Finske i Austrije, a tu su još i ulice Muenchena, Los Angelesa i Budimpešte. Zanimljivo je kako interes korisnika za nekim mjestom ovisi o trenutnoj situaciji, pa su tako nakon potresa u Japanu, bile popularne kamere koje se nalaze u blizini nuklerne elektrane u Fukushimi. S početkom skijaške sezone popularne su, naravno, snježne padine poznatih skijališta.

O nekim budućim projektima Goran Kukurin ne razmišlja. Sad mu je samo na pameti razvijati dalje aplikaciju. Prvo što žele je da korisnici imaju mogućnost upisivanja adrese za privatne web kamere koje će moći vidjeti samo oni. Pa će tako u budućnosti, uspije li im plan, netko moći pregledavati, primjerice, svoj ulaz u kuću i na taj naćin kontrolirati što se događa dok on nije prisutan doma.

Naravno, kao i kod svake napredne tehnologije uvijek postoji mogućnost zlouporaba. Ali zaključuje Kukurin: ''Tako onda možemo oputuživati i proizvođače računala što je netko koristio nedopušteni pornografski sadržaj.'' (Tekst je objavljen u Nedjeljnom Jutarnjem)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa