Željko Pervan u četvrtak u Domu branitelja u Puli

09.10.2013 - 06:10
Željko Pervan
Željko Pervan

Željko Pervan, najbolji stand up komičar na ovim prostorima, izvest će svoju predstavu „Na rubu Europe“ na sceni Doma branitelja u Puli u četvrtak, 10. listopada s početkom u 20,00 sati. Zbog popularnosti i načina izvođenja na dosadašnjim nastupima, za ovu predstavu se u pravilu traži karta više. Ulaznice se prodaju u CD shopu Centar i Activa travelu u Puli.

Pervan 1989. godine prelazi u nezavisnu TV-kuću OTV. Upoznao je Zlatana Zuhrića Zuhru s kojim je započeo suradnju na raznim skečevima. Izradio je koncept satiričnog, bezobraznog showa „Zločesta djeca“, gdje je upoznao i sprijateljio s Vinkom Grubišićem i nastupao u raznim skečevima kao što su Rade u bunaru, Ispitivanje Hrvata u Vojvodini, šaljivi glazbeni spot „Servus Zagreb“, sinkronizirani dnevnik i druge emisije ili filmovi (kao na primjer film „Ime ruže“, (razgovor Hloverke i Dražena Budiše).

U to vrijeme imao je male nastupe i u manje hvaljenom humorističkom showu „Jel' me neko tražio“. Na OTV-u Pervan započinje i humoristički show „Večernja škola“. U toj spontanoj, većinom improviziranoj emisiji glumio je profesora u večernjoj školi koji je podučavao četiri odrasle osobe: Aljošu, Denisa, Antimona i Tetka (Zlatan Zuhrić Zuhra, Mladen Horvat, Ahmed El Rahim, Đuro Utješanović), te s njima raspravljao o svijetu i životu. Šale su se zbijale na račun političara, plaća, umirovljenika, Čeha, Slovenije i drugih tema.

Godine 2004. angažman je Pervanu ponudio HRT što je Pervan s oduševljenjem prihvatio, te je dobio dvije emisije u kojima je bio voditelj; osim „Večernje škole“ vodio je i kviz „Uzmi ili ostavi“. Nastupio je i kao stand up komičar na turneji po Hrvatskoj pod nazivom „Božanstvena komedija“. Godine 2006. osvojio je nagradu - Večernjakov "Ekran" u kategoriji Muška TV osoba - informativni i kulturni sadržaj, za emisiju „Večernja škola“.

Pervan godinama tijekom ljeta stanuje u Kašteliru pored Poreča i ističe da mu je istarska publika među najdražima te da se tu osjeća kao svoj među svojima. Njegova dorađena predstava „Božanstvena komedija" koju je preoblikovao u  novu komediju pod nazivom „Na rubu Europe“, vrhunac je stand up komedije u Hrvatskoj. Od nastanka legendarne „Večernje škole“ do sada, nekoliko puta pohodio je hrvatske gradove (ali i susjedne države: Sloveniju, BiH...) i skoro uvijek se tražila ulaznica više. Njegove su omiljene teme Slovenci i žene. Ismijava  i želju Hrvatske da uđe u Europsku uniju u kojoj su Grčka, Bugarska „koja ima 24 kilometra autoputa“ i Italija u kojoj, čuo je, „nema mita i korupcije“.

Na nišanu je i HDZ, ali i SDP. Komentira i akciju „Kupujte hrvatsko“- „S čim?“, pita se on, što mu je tek uvod da malo prokomentira cijene i kvalitetu hrvatskih proizvoda te prokomentira i razne kupovne navike ljudi (rasprodaja zimskih kaputa: a kao da ima i ljetnih kaputa ?). Nezaobilazna tema su i Slovenci te veličina njihove države. Kaže da imaju koče a svoje ribe sve znaju po imenu. Imaju i jednog ugora koji je, đubre, narastao pa je sada pola u Hrvatskoj a polovinom u Sloveniji.

Ipak, Pervan se osjeća kao kod kuće kada je riječ o odnosima žena i muškaraca. „Čim žena kaže 'da', u crkvi dobije 50 kila. Onda bi je mladoženja trebao prevesti preko kućnog praga. S čim? S viljuškarom?“. Ne ostaje dužan ni muškarcima: „Mi se borimo, lovimo, ulazimo u HDZ, ali bojimo se žena“, komentirao je u svom zajedljivom stilu.

Njegova satira ipak doseže vrhunac zajedljivosti kada se spomene Zakon o zabrani pušenja. „Samo nemojte pušiti, kaže onaj ministar zdravstva, kako mu je ime, a od 50 reklama, 49 je za pivo koje reklamiraju sve mlađi glumci. Ali to nije bitno, samo loči. Pušenje ubija, a ovo kao ne“, u svom stilu pita se Pervan koji kaže da u kafićima zamoli konobara da ga odvoji od onih koji piju alkohol jer mu bazdi.

 

Tweet

Posljednje novosti