gradsko vijeće pule

Izglasane ceste za hotel Valkane. Rasprava žestoka, IDS se podijelio, otkrili smo tko je škrtica, a spomenuta je i riječ na s...

Piše: Ivor Balen

28.10.2024 - 18:36
Segment sa sjednice u trenutku kad je Noel Mirković rekao da je "Filip Zoričić veći IDS-ovac od IDS-ovaca"
Segment sa sjednice u trenutku kad je Noel Mirković rekao da je "Filip Zoričić veći IDS-ovac od IDS-ovaca"

Odluke o pristupnim cestama za hotel Valkane prošle su danas na pulskom Gradskom vijeću, čime je otklonjena jedna od posljednjih prepreka za realizaciju tog velikog pulskog projekta. 

Od 19 prisutnih vijećnika jedna cesta dobila je 13 glasova "za", a šest "protiv", a druga 14 "za" i pet "protiv". Kontra tih cesta, kao i hotela kao takvog, očekivano su bili vijećnici Možemo, svih četvero (Dušica Radojčić, Ana Fonović, Noel Mirković i Davor Vuković), dok se, zanimljivo, po ovom pitanju IDS podijelio. 

Protiv obje ceste glasao je samo Valter Boljunčić, a Elena Puh Belci bila je za jednu, a protiv druge. Monica Derocchi i Ardemio Zimolo bili su za obje ceste. 

 

Uz njih, "za" su bili i vijećnici NL Filipa Zoričića (Ivan Žagar, Kristijan Biteri i Dušanko Babić), SDP (Sanja Radolović i Siniša Gordić), HDZ (Sean Soldatić), nezavisni (Gordana Ferenčić, Marija Marković Nikolovski, Daniel Deković i Marin Lerotić) i predstavnik srpske manjine Milan Rašula. Na sjednici nije bilo Vita Paoletića (NL Filipa Zoričića), Igora Belasa (SDP) i Jurja Kovačevića (HDZ). 

Rasprava je bila na momente žestoka, ali ne previše zanimljiva, jer su se još jednom ponavljale iste teze koje slušamo već godinama.

Očekivano, priču je otvorila Dušica Radojčić, koja je istaknula da je ovaj hotel grozan projekt i mastodont na sedam katova, kojem se na referendumu usprotivilo 10.000 građana. Skrenula je pažnju i na, kako je rekla, "nevjerojatnu ekspeditivnost" gradske uprave, s obzirom da je zahtjev za ceste predan 9. rujna i već se našao na Vijeću. 

Dušica Radojčić

Isticala je da odluka podrazumijeva veliki povrat komunalnog doprinosa investitoru, premda će sporne ceste služiti, smatra, samo hotelu. Ponovila je i tvrdnju da su SDP-ovci u sukobu interesa jer je jedna od ključnih figura u tom projektu njihov stranački kolega Stevan Muidža.

"U ovoj odluci skriva se cijeli niz nelogičnosti, neodgovornog raspolaganja gradskom imovinom i sukoba interesa", rekla je Radojčić, koja je u obračunima "sa svima" imala tek pomoć svog stranačkog kolege Noela Mirkovića i donekle čelnika pulskog IDS-a Valtera Boljunčića. 

Od svega što su joj ostali vijećnici odgovarali možemo izdvojiti nekoliko upečatljivih rečenica.

"Nadam se da ćete se i vi ispričati zbog toga što želite zaustaviti svaki napredak u Puli" (Sean Soldatić).

"Pozvao bih kolege iz Možemo da se saberu, do sada se pokazalo da u ničemu niste bili u pravu. To je vaša agenda - Pula, makadam, 1900. godina, konji" (Siniša Gordić).

"Vama će najveći politički promašaj biti kad budete svaki dan gledali hotel, kada bude izgrađen" (Sanja Radolović).

Ipak, glavni odvjetnik hotela bio je Ivan Žagar iz Nezavisne liste Filipa Zoričića, koji je pojašnjavao da će koristi za Pulu od ovog hotela biti višestruke, od preko 200.000 eura komunalne naknade godišnje i 250 radnih mjesta pa do ulaska u klub destinacija sa pet zvjezdica.

Ivan Žagar

"Stvaramo pozitivnu investitorsku klimu, u hotelu će raditi 250 naših sugrađana, a dobit ćemo novu zelenu oazu na mjestu kamenoloma i crvenih teniskih igrališta", rekao je Žagar.

Zanimljiv je bio i Gordić, koji je u svojem odgovoru na prozivke za sukob interesa zbog Stevana Muidže otkrio da Muidža baš i nije darežljiv tip.

"Sve nas se proziva za takozvani sukob interesa, ali da bi se to ostvarilo, netko od nas bi trebao od toga imati neku korist. Gospodin Muidža međutim nama nikad nije platio ni kavu, možda jednom. Netko bi rekao da je šteker", rekao je Gordić.

Siniša Gordić

Muidžu je pak branio Rašula, koji je rekao da se njegovo prezime izgovara s indignacijom. 

"Jesam li i ja u sukobu interesa jer sam Srbin, a i Muidža je Srbin", pitao je Rašula, što je Dušica Radojčić shvatila kao omalovažavanje teme političkog integriteta.

Valter Boljunčić je rekao da investitor zapravo traži ustupak od Vijeća, i to isti onaj investitor koji je u vrijeme referenduma prije dve godine tražio od građana da ne izađu na taj referendum, što je Boljunčića očito jako pogodilo.  

"Ja njemu ništa ne vjerujem", rekao je Boljunčić za investitora. 

Gordić mu je na to rekao da se "prigrlio igrati aktivizma, pet, šest mjeseci pred izbore". 

"Meni je to bedasto", rekao je Gordić. 

Na koncu dodajmo da je Noelu Mirkoviću predsjednica Vijeća Marković Nikolovski oduzela riječ do kraja sjednice jer je u dva navrata spomenuo riječ na "s".

"Gradsko vijeće nije kanal kojim bi sranja ovog grada trebalo rješavati", rekao je Mirković, referirajući se ne samo na hotel, nego i na obližnji pročistač, ali predsjednica Vijeća nije imala razumijevanja za takve doskočice.


 

Tweet

Posljednje novosti