22. dani gljiva

Foto U Brtonigli se moglo naučiti kako razlikovati otrovne od jestivih gljiva i vidjeti čak 230 vrsta!

Piše: Istarski.hr

28.10.2024 - 00:03

Dani gljiva u Brtonigli, održani po 22. put, proslavili su bogatstvo jeseni i okusa Istre, privukavši brojne posjetitelje koji su uživali u prirodi, edukaciji i autohtonim gastronomskim specijalitetima.

Program manifestacije obuhvaćao je razne aktivnosti, uključujući:

Edukativnu izložbu s 230 različitih vrsta gljiva od kojih su posjetitelji učili razlikovati jestive, nejestive i otrovne gljive.

 

Degustacija specijaliteta od gljiva obuhvaćala je tradicionalna jela poput gljivarskog kotlića, gljive na žaru i tjestenine s gljivama, koja su bila poslužena uz lokalna vina i maslinovo ulje.

Vođenu šetnju kroz šume sjeverozapadne Istre pod vodstvo društva gljivara „Boletusa“– sudionici imali su priliku naučiti više o raznim vrstama gljiva i razviti vještine prepoznavanja sigurnih i jestivih gljiva, također predstavnici gljivarskih društava iz Hrvatske, Slovenije, Italije, kao i nekoliko obitelji i pojedinaca krenuli su u potragu za gljivama. Po povratku je komisija odabrala najveću i najljepšu ubranu gljivu i  aranžiranu gljivarsku košaricu.

Priznanje za najveću nađenu gljivu vrste „Stoglavka (Lyophyllum decastes)“ dobila je Gljivarska udruga „Amanita“ iz Sv.Ivan Zelina.

Najljepša gljiva vrste „Igličar (Hericium coralloides)“ pripala je Associazione micologica „Giuliana“ iz Trsta, dok najljepše aranžirane košarice osvojile su: 1. mjesto Michelle Pauletić, 2.mjesto Družina Jan Vidov i 3. mjesto Gobarsko društvo Sežana.

U subotu, dr. Snježana Bilić vodila je Edukaciju o ljekovitom bilju i gljivama u znaku otkrivanja ljepote prirode i učenje o bogatstvu biljnog svijeta koje kriju naši krajolici.

Dok je u nedjelju održano natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića među načelnicima i gradonačelnicima Bujštine i gljivarska društva.

Sudjelovali su načelnici i gradonačelnici Bujštine: Fabrizio Vižintin - gradonačelnik Grada Buja, Neš Sinožić - načelnik Općine Brtonigla, Claudio Stocovaz – načelnik Općine Grožnjan i Leo Bazjak -načelnik Općine Oprtalj, te im se ove godine pridružila i Jessica Acquavita, zamjenica župana Istarske Županije.

Dok iz redova gljivarskih društva natjecali su se: članovi talijanske udruge gljivara Associazione micologica„Giuliana“ iz Trsta, Gljivarsko društvo „Amanita“ iz Sv. Ivana Zelina i gljivrsko društvo „Krasnica“ iz Krapine.

Tročlana komisija, nakon kušanja svih jela, odabrala je pobjednike za najbolje pripremljena jela koja su spojili savršene ukuse i odabrali najbolje sastojke.

Priznanja u kategoriji načelnici/gradonačelnici/zamjenica župana dodijeljena su kako slijedi: 1. mjesto osvojila je Jessica Acquavita koja po prvi put je kuhala gljivarski kotlić, 2. mjesto osvojio je domaćin Neš Sinožić, a treće mjesto pripalo je Leu Bazjaku iz Općine Oprtalj.

Priznanje za 1.mjesto u kategoriji gljivarskih društva  dodijeljeno je gljivarskom društvu „Krasnica“ iz Krapine.

Priznanja su im dodijelili pročelnik za poljoprivredu Istarske Županije - Ezio Pinzan i predsjednik društva gljivara Bujštine „Boletus“ – Željko Ružić.

Posjetitelji su uživali i u glazbenom programu uz bendove „Bura“, „Trio Fortuna“ i zbor Zajednice Talijana iz Nove Vasi, gdje uz ugodnu glazbu mnogi su i zaplesali.

U sklopu manifestacije moglo se kupiti i domaćih proizvoda poput jesenskih plodova, domaćih kolača, sladoleda, med, nakit, bučinog ulja, pletene košare i ostale drvenarije…

Organizator manifestacije bilo je Gljivarsko društvo Bujštine "Boletus" uz financijsku podršku Općine Brtonigla-Verteneglio i Turističke zajednice Općine Brtonigla, pružajući gostima nezaboravno iskustvo koje povezuje prirodu i tradiciju Istre.

Tweet

Posljednje novosti