JE LI ISTRA 1961 POKRADENA U SUSRETU S DINAMOM?

‘Bel Blue Boy’ nastavio sudački cirkus u HNL-u. Sve je s tribine promatrao i šef sudaca

Piše: Siniša Žulić

20.10.2024 - 17:02
Sudac Dario Bel 'časti' Istrine nogometaše kartonima (foto: Srećko Niketić / PIXSELL)
Sudac Dario Bel 'časti' Istrine nogometaše kartonima (foto: Srećko Niketić / PIXSELL)

Da se radilo o nekom drugom suparniku, a ne o ‘maloj’ Istri 1961, o repovima jučerašnje utakmice ‘zeleno-žutih’ s aktualnim državnim prvakom i trenutno najkvalitetnijom momčadi HNL-a pričalo bi se nadugo i naširoko. Ovako, biti će to samo jedan u nizu susreta u kojem su gosti iz Zagreba kiksali uoči novog dvoboja u Ligi prvaka.

Priča o katastrofalnom suđenju osječkog arbitra Darija Bela, koji je svojim odlukama direktno utjecao na rezultat susreta, raširila se danas društvenim mrežama i komentari svih, pa čak i navijača Dinama, su bili jednoglasni. Istra 1961 u ovoj utakmici nije imala ravnopravno suđenje. 

Sinoćnja utakmica tema je i brojnih današnjih ćakula po pulskim kafićima, gdje simpatizeri ‘zeleno-žute’ boje hvale predstavu trupa Paola Tramezzanija, ali i sipaju gorčinu na sramotnu predstavu osječkog djelitelja (ne)pravde.

Sudac susreta Dario Bel dodijelio je dva žuta kartona Stephaneu Kelleru u situacijama koje su bile ‘kamilica’ u odnosu na prizemljenje s leđa Salima Faga Lawala od strane Torrentea u 35. minuti, za što Dinamov defenzivac nije bio ukoren ni verbalnim upozorenjem, a kamoli kartonom. Propustio je suditi očigledni jedanaesterac za domaćine u 57. minuti, kada je Marcel Heister ubacio loptu na glavu Iuria Iovua, a njegov udarac koji je išao prema vratima rukom je zaustavio gostujući kapetan Arijan Ademi. Situacija koja se prirodnom rukom može nazvati samo ukoliko ste galeb, zakucala bi najvjerojatnije ambicije Dinamove momčadi u ovom susretu, samo pet minuta nakon što je Istra 1961 po drugi puta došla u vodstvo. Nećemo ni spominjati nervozne fizičke reakcije Stefana Ristovskog i Josipa Mišića, dok je s druge strane klupa Istre 1961 ‘nagrađivana’ crvenim kartonima za verbalne primjedbe na nepošteno suđenje delegirane sudačke četvorke na čelu s Belom. 

 

Sve je to iz svečane lože pulskog stadiona pratio i šef hrvatskih sudaca Bertrand Layec, koji je po drugi puta u svom mandatu boravio na Istrinim utakmicama u Puli. Nažalost, i ta činjenica teško da će utjecati na promjene koje su hrvatskom suđenju nužno potrebne ukoliko želimo biti ‘normalna’ europska liga. 

- Nije apsolutno cilj dodatno "cipelariti" Bela, ionako je na konopcima u ringu samim time što je uspio napraviti konsenzus svih ljubitelja nogometa i navijača u Hrvatskoj, a što je veliki pothvat u Hrvatskoj. Za sudački ego to je najgore od svega. Dario Bel mi je djelovao kao jedan od kvalitetnijih sudaca u ligi, vjerodostojniji od drugih. No, već nakon prvog dijela se vidjelo da greške koje radi vode u gubitak kontrole utakmice te da idu u smjeru da sa lošom namjerom pomogne Dinamu. Izgubio je svaki kredibilitet načinom na koji je vodio prvo poluvrijeme, rekao je Sportskim novostima Saša Bjelanović, sportski direktor Istre 1961, kojem su u satu nakon utakmice na mobitel pristizale brojne snimke spornih situacija i ironičnih komentara sa sinoćnjeg susreta. 

Dario Bel tako se na sinoćnjem susretu promaknuo u najveću potporu Dinamove momčadi. Čak i veću od one koje je pružalo petstotinjak Bad Blue Boysa okupljenih na južnoj strani pulske ‘bombonjere’. Svakako situacija kojom bi se ozbiljnije trebala pozabaviti sudačka organizacija, no kao što smo zaključili u prvoj rečenici, Istra 1961 je premali klub u HNL-u da bi se na njezinom primjeru ispravljale nepravde, koje ‘bodu u oči’ sve ljubitelje domaćeg nogometa već više od tri desetljeća.

Tweet

Posljednje novosti