na pulskom lungomare

Položeni vijenci u sjećanje na antifašista Vladimira Gortana

Piše: Istarski.hr

17.10.2024 - 19:00

Povodom obilježavanja 95. obljetnice strijeljanja istaknutog istarskog antifašista i rodoljuba Vladimira Gortana, danas su na spomen obilježje u Gortanovoj uvali na šetalištu Lungomare, u Puli, postavljeni prigodni vijenci koje su položili pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul, predstavnica Saveza udruga antifašista Republike Hrvatske Ada Damjanac, Boris Siljan iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i predstavnici društva TIGR iz Slovenije.

Pročelnik Glušac istaknuo je kako je Vladimir Gortan jedan od najznačajnijih simbola antifašističke borbe u Istri.

 

Osam godina nakon gašenja Labinske Republike i Proštinske bune, prvih antifašističkih ustanaka u svijetu, ovaj simboličan čin ostat će trajno zabilježen kao simbol borbe protiv fašizma koji će svoju punu afirmaciju doživjeti tijekom narodnooslobodilačke borbe i velikim sudjelovanjem Istrana bez obzira na nacionalnu pripadnost u toj borbi. Više od 15 tisuća žrtava, što civilnih, što vojnih iz jedne male Istre dokaz je da je antifašizam nama Istrijanima u krvotoku, u našem DNK-u. Za razliku od mnogih u Europi nama sloboda nije došla na tuđim tenkovima i s tuđim oružjem. Za svoju slobodu izborili su se naši djedovi i pradjedovi u borbi protiv fašizma i nacizma i za to je Istra platila visoku cijenu. Isto tako prisjećamo se i hrabrih hrvatskih branitelji koji su tu slobodu obranili 46 godina kasnije. Iako je živio samo 25 godina Vladimir Gortan trajno je ostao upisan u istarsku povijest kao simbol borbe malog čovjeka za svoje ideale protiv tiranina i okupatora.“ – poručio je pročelnik Glušac.

Boris Siljan iz UAB grada Pule okupljene je podsjetio na životni put Vladimira Gortana i događaje koji su prethodili njegovom smaknuću, dok je predstavnica SUAB-a RH Ada Damjanac istaknula kako su Gortan i njegovi suborci bili ispred svog vremena i kako je važno sačuvati antifašističke vrijednosti i suživot u modernom društvu.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Grada Pule-Pola Bruno Cergnul.

U sklopu obilježavanja učenici OŠ Stoja izveli su prigodne recitacije, pjesme antifašističke tematike je izveo zbor Praksa, dok je zbor Matko Brajša Rašan izveo Milottijev 'Marš istarske brigade'.

17. listopada 1929. godine istarski rodoljub Vladimir Gortan, 25-godišnji seljak iz Berma, osuđen je i strijeljan u Puli nakon rasprave pred Posebnim sudištem za zaštitu države. Gortan je, kao pripadnik tajne antifašističke organizacije Borba 24. ožujka 1929. sudjelovao u oružanoj akciji protiv talijanskih fašista, čiji je cilj bio potaknuti žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu te na koje su odlazile kolone ljudi. Gortanovci su žitelje pucanjem u zrak htjeli zastrašiti i nagnati da se vrate kućama, ali u panici koja je nastala ubijena je jedna osoba, a jedna je ranjena. Sudionici su akcije su ubrzo uhićeni, a Vladimir Gortan osuđen na smrt strijeljanjem. Ostali pripadnici skupine - Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac osuđeni su na po 30 godina zatvora. Gortan i njegovi prijatelji nisu mogli zatomiti svoje nacionalne osjećaje i zaboraviti svoje podrijetlo, a ljubav prema hrvatskoj domovini i nacionalnoj pripadnosti platili su životom ili teškom tamnicom.

Tweet

Posljednje novosti