Istra u Saboru

Loris Peršurić: 'Srednje škole u Poreču već predugo čekaju na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa'

Piše: Istarski.hr

17.10.2024 - 12:02
Loris Peršurić (Snimio Milivoj Mijošek)
Loris Peršurić (Snimio Milivoj Mijošek)

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić obratio se jučer Hrvatskom saboru da bi istaknuo dugogodišnji problem koji sprečava razvoj srednjoškolskog obrazovanja u Poreču, a koji traje već više od 30 godina, javljaju iz Grada Poreča. Fokus njegova izlaganja bili su neriješeni međuvlasnički odnosi između Instituta za poljoprivredu i turizam te srednjih škola 'Mate Balote' i 'Anton Štifanić', što, kako je naglasio, ozbiljno koči mogućnost ulaganja, prijave na natječaje za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje škola.

"Naša Poljoprivredna škola, koja postoji već više od 140 godina, druga je najstarija u zemlji i jedina takva u Istarskoj županiji. Okuplja učenike iz cijele regije i ima neprocjenjiv značaj ne samo za Poreč, već i za cijelu Istru i Hrvatsku. Zaslužujemo više od statusa quo", naglasio je.

 

Peršurić je istaknuo da Porečani već predugo svjedoče da se ovo ključno pitanje ne stavlja na listu prioriteta. Dodao je kako su poteškoće s vlasničkim odnosima između institucija onemogućile školama da napreduju, moderniziraju se, te da apliciraju za europske projekte koji bi im omogućili bolje uvjete rada i obrazovanja.

"Predugo smo čekali da ovo pitanje postane prioritet – kako države, tako i Istarske županije. Iako Grad Poreč nije osnivač nijedne od ovih ustanova, cijelo vrijeme smo inicirali sastanke, slali dopise i poticali rješavanje problema. Sastajali smo se s predstavnicima škola, Istarske županije, ministarstva, slali dopise u ime Gradskog vijeća, a vjerujem da su to činili i moji prethodnici. Prijedlog Grada je jednostavan i logičan – da se prostori koje škole koriste već desetljećima prenesu u njihovo vlasništvo. Na taj način bismo omogućili školama da se prijavljuju na natječaje, dobiju sredstva za modernizaciju i opremanje, što je, vjerujem, u interesu svih", rekao je.

Peršurić je naglasio da je podrška tim školama neupitna - samo u ovoj godini Grad je izdvojio 150 tisuća eura za plaće profesora talijanskog jezika, nabavu opreme te uređenje prostora. Grad je otkupio zemljište od privatnog vlasnika za potrebe izgradnje praktikuma za izvođenje nastave TUŠ Antona Štifanića. Također, uređeni su sportski tereni i vanjske tribine ispred SŠ Mate Balote, a na godišnjoj razini osiguravaju se sredstva za promociju škola, maturalne zabave i druge potrebe.

"Iako Grad nije osnivač, naše su škole neodvojiv dio zajednice i aktivno sudjeluju u životu Poreča. Nažalost, unatoč dobroj volji svih uključenih, promjena još nema – projekti su na čekanju. Kao saborski zastupnik, osjećam obvezu aktualizirati ovo pitanje i ovdje, u Hrvatskom saboru. Naši učenici i svi djelatnici tih škola i institucija zaslužuju više. Zaslužuju moderne, opremljene škole, prilike za sudjelovanje u EU projektima, putovanja i obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost", kazao je.

Gradonačelnik je zaključio apelom da se problem riješi što je prije moguće, upućujući direktno pitanje ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu: "Kada se planira riješiti ovaj problem koji je od velike važnosti za građane Poreča, za našu djecu i obrazovanje u cijeloj Hrvatskoj?"

Tweet

Posljednje novosti