zeleno, plavo, održivo

Kapetan Andrija Šimić: 'Zelena tranzicija čini veliku štetu prirodi'

Piše: Ivor Balen

17.10.2024 - 06:02
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Na nedavnoj konferenciji Istarskog.hr "Zeleno, plavo, održivo" nastup kapetana Andrije Šimića bio je posebno zanimljiv. Čovjek s velikim iskustvom u nautici, ali i energetici, započeo je svoj govor vrlo hrabrom tvrdnjom, koja je dijametralno suprotna svemu što se moglo čuti na konferenciji do tada:

"Zelena tranzicija je jedna od najvećih šteta koja je napravljena prirodi." 

Šimić dodaje da je zelena tranzicija, ovako kako je mi provodimo, totalna idiotarija. 

 

"Krajnji proizvod je CO2 neutralan, ali sve što se događa prije njega je totalni kaos. Uzmimo primjer metanola. Metanol je budućnost brodarstva. On je CO2 neutralan, ali da bi ga se napravilo, radi se elektroliza. A za nju treba ogromna količina energije", kaže Šimić, koji je pun kritike za vozila na električni pogon.  

"Električni automobili su najveća zabluda. Tesla je bila moda, nitko nije vozio Teslu zato što je ekološki osviješten. Ali što se sad događa. Musk prelazi Trumpu, ljevica više ne kupuje Teslu i ta priča s električnim automobilima je završena. Europska tranzicija u automobilskoj industriji dovest će za pet godina do nereda u Njemačkoj", kaže Šimić, dodavši da je struja kao pogon u nautici gotovo pa nezamisliva. 

"Na svakih 1.000 jahti izađe jedna električna i to izgleda fora. Jadrolinija kupi električni trajekt, a ostalih 150 su i dalje na teško gorivo", kaže Šimić.

Problem budućnosti je i taj što će nam trebati sve više energije.

"Chat GPT trenutačno godišnje troši više energije nego cijela Hrvatska. I to jako puno više. Da bi vam dao odgovor samo na jedno pitanje - na primjer tko je gradonačelnik Umaga - potroši količinu energije od koje jedna žarulja može goriti sedam dana. Chat GPT trenutačno troši 14 terawatta, što je 10 puta više nego što treba cijela Hrvatska na godišnjoj razini. A on je još u početnoj fazi. Sve je ovo super, svi vi radite super, ali sve ovo nije dovoljno i sve je prekasno", rekao je Šimić, obraćajući se predstavnicima tvrtki i institucija iz Istre, koji su navodili što sve čine po pitanju održivosti i zelene tranzicije.  

"Vjerujem da je solarna energija budućnost jer je sunce jedini neograničeni izvor energije. Ali nedavno sam gledao emisiju o tome što se događa s panelima nakon što im istekne vijek trajanja. Ili baterijama. Idu za Afriku i tamo se doslovno bacaju. Tako da ne znam kakva nam je budućnost", zaključio je kapetan Andrija Šimić.                 

      

                    

Tweet

Posljednje novosti