IZLOŽBA GLJIVA U NEDEŠĆINI

Foto Teško je povjerovati da su zelena krasnica i polukrvna mliječnica jestive

Piše: Robi Selan

16.10.2024 - 16:02
Na izložbi gljiva u Nedešćini
Na izložbi gljiva u Nedešćini

Gljivarsko društvo Martinčica Labin priredilo je tradicionalnu izložbu gljiva u OŠ 'Vitomir Širola –Pajo' Nedešćina u povodu Dana Općine Sv. Nedelja -  Šesnajs otobra. Izloženo je oko 140 vrsta gljiva, ali taj broj se od otvorenja izložbe povećavao jer su stalno dolazili berači donoseći svoje priloge.

Cilja izložbe je educirati javnost. Primjerice, teško je povjerovati da su pljesnivo-zelenkaste zelena krasnica i polukrvna mliječnica jestive, a da je zrelo-smeđa zavodnica otrovna, ali ne zove se on uzalud zavodnica. Smrdača vas svojim imenom neće privući i to s pravom jer je otrovna, ali ni slinavka ne zvuči privlačno, a jestiva je. Hladetinka izgleda kao hladetina – žele, pa tko voli, neki izvoli, jestiva je.

Blagva ili đordana jestiva je gljiva narančasto-crvene boje, ali jeste li znali da postoje i bijele đordane? Zapravo je to jajasta muhara, ali berači je zovu bijela đordana jer izrasta iz 'jajeta' kao đordana. Što se tiče crvene muhare, ona je otrovna, jednako kao, primjerice, otrovna brašnjača i sumporača, ali dok bi vas od njih liječnici možda i spasili ni u kom slučaju ne dirajte smrtno otrovne ušiljenu cjepaču i bijelu otrovnicu. Slobodno uberite jestivi borov vrganj koji izgleda kao nacrtan u dječjoj slikovnici.

Tweet

Posljednje novosti