'Redemptoris Mater'

Filip Zoričić na inauguraciji nove akademske godine na sjemeništu

16.10.2024 - 13:33

U Visokoj teološkoj školi pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa "Redemptoris Mater" održana je inauguracijska svečanost u povodu nove akademske 2024./2025. godine. Tom su  prigodom dodijeljene diplome šestorici bogoslova za uspješno završeno školovanje.

U ime Grada Pule inauguraciji je prisustvovao pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koji je tom prigodom pozdravio brojne okupljene i polaznike sjemeništa te im zaželio uspješan početak nove akademske godine.

U nastavku svečanosti biskup i veliki kancelar Visoke teološke škole mons. Ivan Štironja imao je čast dodijeliti diplome sjemeništarcima, dok je inauguralno predavanje održao profesor Maurizio Moscone.

 

Sjemenište "Redemptoris Mater" osnovao je biskup mons. Antun Bogetić 8. prosinca 1991. na mjestu bivše vojarne "Pajo Širola", a inaugurirano je svečanim obredom koji je predvodio kardinal Josip Bozanić.

Sjemenište u Puli je po svojoj naravi internacionalno te trenutno u bogosloviji boravi 35 bogoslova iz jedanaest nacija. Petnaestorica su Hrvati, a ostali bogoslovi dolaze iz Italije, Slovenije, Srbije, Poljske, Španjolske, Kolumbije, Nikaragve, Hondurasa, Ekvadora i Bolivije. Svake godine dolazi oko pet novih bogoslova. Do sada je u sjemeništu zaređeno 52 svećenika iz petnaest nacija.

Svečanosti su prisustvovali i rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri, pripadnici pastoralnog vijeća "Redemptoris Mater", profesori sjemeništa te drugi uglednici.

Tweet

Posljednje novosti