30. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Kakav 'Mikrokozmos' se sprema! Sakramenske Istrijanke, Tereza Kesovija, knjiga Franka Lukeža...

Piše: Istarski.hr

15.10.2024 - 16:30
S prošlogodišnjeg sajma (Foto: Tanja Draškić Savić)
S prošlogodišnjeg sajma (Foto: Tanja Draškić Savić)

Histrokozmos, „sajam u sajmu“, koji je uz veliko zanimanje publike uspješno porinut prošle godine kao najava obljetničke teme Mikrokozmos, važan je programski dio i ovogodišnjeg 30. Sa(n)jam knjige u Istri. Drugi Histrokozmos, od 29. studenog do 8. prosinca, iz Kavane Mozart širi se na sve sajamske pozornice, gdje će likovni, glazbeni i kazališni umjetnici, književnici i autori promišljati pitanja u kojima se ogleda karakter Istre danas te nastojati pronaći modele povezivanja istinskih iskoraka u kulturi i umjetnosti našeg poluotoka.

Kroz Histrokozmosove programske cjeline Sakramenske, Istra ispod kore, Saga o vinu i Lukežijana, ugledni autori bavit će se i pronalaženjem krhotina kulturološke cjeline danas rastočene novim globalizacijskim i birokratskim trendovima. Ovogodišnji Histrokozmos ima i prvu zemlju gosta - Konavle, čiji mikrokozmos s Istrom spaja i novi program La gente di frontiera.

 

„Naš mikrokozmos je Istra, istarska povijest, navade, ali i njen aktualni trenutak. Promišljajući Istru danas, odlučili smo prikazati  snažne žene Istre i njima u čast oblikovali program Sakramenske“, najavljuje Magdalena Vodopija, direktorica sajma.

„Izdvojili smo četiri žene, od mnogih snažnih oko nas, a s nama će biti naše Sakramenske - moćna pjesnikinja i znanstvenica Evelina Rudan, čudesna sportašica, osvajačica brončane medalje na Svjetskom prvenstvu Ironman 2024., Đurđica Orepić – Ironwoman, osebujna povjesničarka umjetnosti, voditeljica Kuće fresaka u Draguću Sunčica Mustač i velika diva Tamara Obrovac“, dodaje Vodopija.

Program će voditi istarski bard Milan Rakovac i znanstvenica, kazališna pedagoginja Iva Đorđa Nemec, koja je prve početke imala upravo na Sajmu, a između ostalog je autorica projekta „Neistražene“ o nevidljivoj ženskoj povijesti Istre. Sakramenske, snažne, talentirane, osebujne i nepokorive žene, u ovom programu prate „melankolični vitezovi“, vinari Istre.

Drugi Histrokozmos ima i zemlju gosta - Konavle, a Konavljani u Pulu stižu predvođeni piscem i leksikografom Vlahom Bogišićem. Taj festivalski ciklus sadrži gotovo sve dobro poznate, sada jubilarne programske naglaske: izložbu i predstavljanja, hommage Luku Paljetku i razigranu vinsku lepezu s osjetom prošeka i crnoga nektara.

O svom prijatelju Paljetku govorit će i velika Tereza Kesovija, zasigurno najpoznatija Konavoka, koja će biti i gošća Doručka s autorom.

Histrokozmos, nastao kao posveta Franku Lukežu, i ove godine nastavlja s Lukežijanom, koja u središte stavlja bogatu baštinu koju je ostavio u nasljeđe jedan od najuglednijih enogastronomskih znalaca Hrvatske. S velikom radošću ovogodišnji Histrokozmos premijerno predstavlja knjigu „Poslovice o iću i piću“ Franka Lukeža, u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade u novoj ediciji Lukežijana, sunakladnik je pulska Castropola, a urednica Anita Šikić. Priređivačica je Frankova kći Petra Lukež.

Histrokozmos razotkriva i umjetničku Istru, uvijek pomalo tajnovitu, i često samozatajnu, kao i vrhunske dosege u kulturi, kroz program Istra ispod kore. Ovdje posebno mjesto ima prof. Ivan Matejčić, jedan od naših najznačajnijih povjesničara umjetnosti i konzervatora, ugledni sveučilišni profesor, koji je i centralna figura događaja naslovljenog „Istarska baština: Noblesse oblige“, a u kojem će sudjelovati i Joško Belamarić te Robert Matijašić.

Poseban događaj u samom finalu Sajma bit će i gostovanje uvaženog profesora Egidia Ivetića koji će govoriti na temu „Portreti Istre, Jadrana, Mediterana“.

Cijeli program Histrokozmosa i 30. Sajma zaključit će prava istarska fešta. Orit će se glasovi kantadura: u crvenom salonu bit će premijerno predstavljen projekt „Kantaduri“ Edija Cukerića, Danielea Pernića i Mauricija Ferlina koji je nastao u produkciji Udruge Tondak.

I na ovogodišnjem Histrokozmosu nastavlja se Saga o vinu. U samoj biti programa je priča o Istri kao zemlji vina, a kroz vođene degustacije ovu sagu na velikoj pozornici središnje dvorane Sajma publici će „pripovijedati“ sommelieri Hrvatskog sommelier kluba i vinari Istre.

Pokrovitelji programa su Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Turistička zajednica grada Pule, Hrvatska turistička zajednica i Općina Konavle.

Tweet

Posljednje novosti