nova manifestacija

Predstavljena još jedna istarska fešta. Bit će svega, od koncerata do gastro užitaka

Piše: Bojan Žižović

14.10.2024 - 11:59

Jug Istre od ovog će vikenda biti bogatiji za još jednu feštu - Dani orade i kalamara ili D. O. K. nova je ližnjanska manifestacija kojoj organizatori predviđaju blistavo premijerno izdanje, ali i budućnost. Održat će se u petak i subotu u uvali Kuje, to jest na plaži Bura Bura (Salbunić), bez obzira na vremenske prilike, budući da će u tu svrhu biti podignut veliki šator. Bogat program D. O. K.-a obilježit će natjecanje u lovu kalamara, takozvana Kalamarijada, zatim gastronomska ponuda na bazi orada i kalamara, bit će tu i interaktivna radionica za djecu na kojoj će se i mikroskopom moći vidjeti razvojne faze orade, predavanje Nevena Iveše, organizirat će i potragu za blagom, a vrhunac obiju večeri bit će glazbeni nastupi TBF-a u petak i grupe Vigor u subotu. Uzlaz na sve događaje je, valja i to naglasiti, besplatan.

 

- Ovaj događaj nije nastao iznebuha, godinama smo promišljali o njemu. Htjeli smo nešto napraviti između ljetne sezone i Martinja. Prije svega ovo je fešta za domaće ljude, ali naravno da su dobrodošli i strani gosti. Siguran sam da će ovo postati tradicionalna manifestacija i doseći razinu Ribarske noći, kazao je ližnjanski načelnik Marko Ravnić na najavnoj konferenciji za novinare. Podsjetio je da je upravo sada vrijeme od orada i kalamara, a da su Ližnjanci, bilo profesionalni ili sportski ribari, odlični lovci na njih.

Natali Palko Zirdum, direktorica Turističke zajednice Ližnjana, najavila je da će u petak u 17 sati u sklopu D. O. K.-a obilježiti 30. obljetnicu TZ-a. Smatra da je ova nova manifestacija početak jedne drugačije priče koja će Ližnjanu donijeti puno toga lijepoga. Istaknula je da će se na fešti predstaviti i lokalni OPG-ovi sa svojim maslinovim uljima, vinima, rakijama, medom…

Branko Percan iz Adria Eventsa ponovio je da je ideja za D. O. K. nastala prije više godina, da su je u međuvremenu razradili te postavili na čvrste noge. „Projekt je dobar, a njegov potencijal velik. Kad iduće godine još uključimo i Marlera kup, natjecanje u podvodnom ribolovu, te Ceh ribara, postat će ovo prava tradicijska fešta“, kazao je.

Eros Sorić iz Sportske ribolovne udruge Marlera kazao je da su se oni prihvatili organizacije natjecanja u lovu kalamara.

„Takvog natjecanja ovdje još nije bilo. Prijave su otvorene do petka, a ekipe se mogu prijaviti na e-mail sru.marlera@gmail.com. Lovit će se u subotu od 13 do 18 sati u akvatoriju od Svetog Stipana do otočića Levan. Očekujemo da će ulov biti dobar jer u Ližnjanu ima stvarno dobrih lovaca na kalamare. Ulov će, kao što je to uobičajeno, pripasti organizatoru, a uvjeren sam da će on biti vrlo brzo komisijski uništen, to jest pojeden u sklopu manifestacije“, zaključio je Sorić.

Tweet

Posljednje novosti