ogromno imanje dugo bez konja

Bivši Horse centar u Loboriki ima novu suvlasnicu, a evo o čemu ona razmišlja...

Piše: Bojan Žižović

13.10.2024 - 19:02

Još razmišljam što ću sa zemljištem, odgovor je koji nam je u dva navrata ponovila Maja Birgmajer. Ona je početkom godine kupila dio čestice u bivšem Horse centru Loborika, ali joj otada do danas očito nije sazrela ideja što napraviti s tim zemljištem. Prvi smo je put to pitali početkom lipnja, kada nam je rekla da je nazovemo nakon ljeta, što smo ovih dana i učinili, ali odgovor je ostao isti. Iako se bivši Horse centar protezao na više čestica i hektara, Birgmajer je kupila tek manji dio, svega nešto više od 3.800 kvadratnih metara. Iz zemljišne knjige doduše nije jasno na što se točno odnose ti kvadrati, je li riječ o restoranu, staji, radionama ili igralištu, ali je svakako zanimljivo da netko još uvijek iskazuje interes za tim mjestom koje je u bivšoj Jugoslaviji bilo poznato i po gastronomskoj ponudi.

Namjerno spominjemo ugostiteljstvo, budući da je suprug vlasnice zemljišta Danijel Birgmajer vlasnik poznatog pulskog beach bara Zeppelin, a njezino ime i kontakt nalazimo u jednom oglasu za zapošljavanje konobara u spomenutom baru. Maja Birgmajer navedena je i kao kontakt osoba za jednu kuću za odmor na području Savičente, a vlasnica je (ili je to bila) OPG-a registriranog u Puli, čija je djelatnost uzgoj sadnog materijala i ukrasnog bilja. Dakle, polje poslovnog interesa joj je široko pa je teško iz toga izvoditi bilo kakav zaključak što će učiniti s kupljenim zemljištem.

 

Ono što se da iščitati iz zemljišne knjige jest da je dio čestice koji je sada u vlasništvu Birgmajer tijekom godina mijenjao vlasnike. U bivšoj je državi zemljište bilo u društvenom vlasništvu kojim je upravljao Merkant da bi 2006. temeljem rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju i ugovora o prodaji nekretnina rovinjska Mirna uknjižila pravo vlasništva. Iste godine unesena je i zabilježba da se oko te čestice vodi spor na Trgovačkom sudu u Rijeci još od 2002., a ona se briše tek 2022. Iste te 2022. tih 3.800 i još nešto sitno kvadrata dobiva novog vlasnika. Mirna, naime, prodaje zemljište tvrtki Gajana kop, čiji vlasnik osniva novu firmu Horse Loborika koja preuzima vlasništvo nad parcelom. Niti dvije godine nakon toga Horse Loborika prodaje zemljište Birgmajer.

Valja spomenuti i da 2014. na temelju sudskog rješenja Republika Hrvatska na tom dijelu čestice upisuje založno pravo u iznosu višem od 5,5 milijuna kuna, a zatim dvije godine kasnije to založno pravo prebacuje u korist Podravke. Na koncu se, nakon što Gajana kop postaje vlasnik, založno pravo briše iz zemljišne knjige u lipnju 2022.

Tweet

Posljednje novosti