Započelo preuređenje prizemlja kazališta 'Antonio Gandusio

Na mjestu nekadašnje trgovine uredit će se polivalentan prostor

Piše: Istarski.hr

09.10.2024 - 18:29
Kazalište 'Antonio Gandusio'
Kazalište 'Antonio Gandusio'

Grad Rovinj je započeo s radovima na preuređenju prizemlja zgrade kazališta 'Antonio Gandusio'. Izvođač radova je rovinjska tvrtka Miramare., koja je sklopila ugovor o javnoj nabavi radova temeljen na otvorenom postupku javne nabave. Prema projektu, koji je izrađen u skladu s posebnim uvjetima zaštite kulturnog dobra izdanim od Konzervatorskog odjela u Puli, rekonstruira se ukupna građevinska bruto površina prizemlja od 345 m².

Radovi obuhvaćaju prilagodbu prostora prizemlja kazališta novim potrebama, čime će se omogućiti suvremenije korištenje ovog važnog kulturnog objekta. U djelu prizemlja u kojem se nekad nalazila trgovina, dobiti će se tako jedan polivalentan i multiifunkcionalan prostor za različite sadržaje. Glavni projekt preuređenja izradio je arhitekt Robert Rabac, iz projektantskog ureda Arhetip 21 iz Poreča.

 

Ukupna vrijednost investicije iznosi 478,524,38 eura, a rok za završetak radova predviđen je krajem ožujka 2025. godine.

Stručni nadzor nad izvođenjem radova, uključujući arhitektonsko-građevinske, strojarske i elektroinstalacijske radove, povjeren je tvrtki Arhetip 21 iz Poreča, dok su poslovi zaštite na radu povjereni poduzeću Zaštita Inženjering Konzalting iz Rovinja.

Podsjećamo kako su prethodnih godina obnovljeni parter i balkoni kazališta, uz nabavu novih sjedala,a preuređenjem prizemlja kazališta 'Antonio Gandusio', Grad Rovinj nastavlja ulagati u očuvanje povijesnih znamenitosti, te u kulturnu infrastrukturu, prilagođavajući je suvremenim potrebama i osiguravajući daljnju valorizaciju ovog značajnog kulturnog prostora.

Zgrada kazališta Antonio Gandusio nastala je kao plod zamisli rovinjskog gradonačelnika Nicolòa de Califfija, koji je za nju izradio nacrt i dovršio ju 1854. godine, a prva su joj imena bila Arupineum i Rubineum (oboje od pretpostavljenih prvotnih naziva grada: Arupinum ili Rubinum), te kasnije Gradsko kazalište do 1923. godine kada postaje i ostaje kazalište Antonio Gandusio.

Izvorno smješten u samo središte gradskog života uz tržnicu, Gandusio pulsira životom grada prilagođavajući se njegovim mijenama, te je oduvijek predstavljao više od kazališta jer su se u njemu održavale i opere, skupovi, stručna predavanja i razni kulturni događaji, a danas služi ujedno i kao gradsko kino.

Tweet

Posljednje novosti