Komentar Bojana Žižovića

Što je gradonačelnik Pule predstavio javnosti 8. listopada 2024.?

Piše: Bojan Žižović

10.10.2024 - 05:02
Uređenje Giardina "kreće iduće godine" (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)
Uređenje Giardina "kreće iduće godine" (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović)

Ne razumijem što je to točno u utorak javnosti predstavio gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Znam da je bilo riječi o Giardinima, da su ljudi iz studija 3LHD obrazložili svoje idejno rješenje uređenja tog, kako neki vole tepati, pulskog dnevnog boravka, da je gradonačelnik rekao da dogodine kreće realizacija njegove obnove. Ali ostaje mi misterij što je novoga Zoričić iznio u javnost. Naime, idejno rješenje za obnovu Giardina izrađeno je još u prosincu 2017. Eno ga na gradskoj mrežnoj stranici giardini.pula.hr, koja nikada nije ugašena - čak je i osvježena posljednji put u studenom 2022. viješću da je počelo uklanjanje stabala.

U redu, možda je ovo drugačija ideja od one iz 2017. Bit će da je to. Naime, bivši pročelnik Giordano Škuflić još je 2018. na jednom javnom skupu rekao da postoji idejno rješenje za Giardine, a onda otkrio da obnova kreće od Istarskog narodnog kazališta pa prema zgradi FINA-e. U ovom novom rješenju nema, koliko sam shvatio, spomena nikakvog kazališta. Nema drugog objašnjenja nego da je ovo, dakle, nova ideja istog arhitektonskog studija. Ili je sve samo zaigranost gradonačelnika pred lokalne izbore, koji baca projekte na stol poput lošeg pokeraša, vidno uzbuđenog zbog, misli on, dobrih karata u svojim rukama?

 

Nema zbora o tome da je prijašnja vlast trebala započeti uređenje Giardina. Fizički započeti, a ne zaustaviti se na prezentaciji slajdova kako bi oni trebali izgledati jednog dana. Ali nije. Sada se, međutim, poput kakvog omamljenog, ali nikad potpuno deklasiranog borca Giardini vraćaju u fokus prvog čovjeka Grada. U zadnjoj godini svog prvog i(li) posljednjeg mandata Zoričić je uvjeren da obnova Giardina kreće iduće godine. Samo još valja izraditi glavni projekt, izabrati najpovoljnijeg izvođača i stvar je gotova. Prosto k'o grah namočen u mutnu vodu.

Nema što, kad Zoričić nešto predstavlja, on to čini s takvom odlučnošću da slušač pomisli da je nešto što je tek u dalekim planovima već odrađeno. Projekt će tako koštati 11,5 milijuna eura, od čega će iz gradskog proračuna ići šest milijuna, a za ostatak se diže kredit. Već najavljuje da će 600 tisuća eura osigurati iz proračuna za iduću godinu. Je'l se meni to čini ili je gradonačelnik zaboravio da postoji Gradsko vijeće, da ono izglasava proračun? A stvari mu tu nikako ne idu na ruku. Pa SDP bi si pucao u nogu kad bi mu i dalje u gradskom parlamentu držao škale, kao što je to činio dosad. Pogotovo otkako je sve jasnije da će se donedavni predsjednik SDP-a Peđa Grbin kandidirati za pulskog sindaka.

Naivno je očekivati da će ovo buđenje Zoričića pred kraj mandata naići na odobravanje njegovih partnera, budući da sad svi love neke svoje pozicije za lokalne izbore. Odakle mu onda 600 tisuća eura za prvu fazu obnove Giardina? Odakle mu šest milijuna? Odakle mu kredit? Zoričić kao da šeće oblacima. Zato i ono nerazumijevanje s početka teksta. Jer doista nije jasno što je to Zoričić zapravo predstavio u utorak, 8. listopada 2024.

Možda doista jednog dana Puležani dočekaju obnovu Giardina, ali radovi teško da će početi dogodine. Strah me i pomisliti što nas onda čeka kad na red dođe Kandlerova ulica. A o Ulici Sergijevaca da i ne pričam. Sve same kule od karata.

Tweet

Posljednje novosti