Saborski zastupnici Dalibor Paus i Loris Peršurić

'Borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji Turudića'

Piše: Istarski.hr

09.10.2024 - 10:34
Dalibor Paus i Loris Peršurić
Dalibor Paus i Loris Peršurić

"Borba protiv korupcije ne može biti farsa u režiji onih koji su za nju odgovorni. Građani Hrvatske zaslužuju pravosuđe koje je neovisno, nepristrano i u službi svih. U borbi protiv korupcije DORH predstavlja važnu instituciju, kao i glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji mu je na čelu. Upravo bi oni trebali biti predvodnici u borbi protiv korupcije, a ne predmet špekulacija o istoj“, poručili su saborski zastupnici IDS-a Dalibor Paus i Loris Peršurić povodom današnje saborske rasprave o izvješću glavnog državnog odvjetnika.

 

- Lex AP, curenje informacija iz istraga, nepoštivanje saborskih institucija, pokretanje tužbi protiv novinara, uz najduži štrajk službenika u novijoj hrvatskoj povijesti – samo je dio problema u hrvatskom pravosuđu kojeg je DORH važan dio“, istaknuli su iz IDS-a dodajući kako prema indeksu percepcije korupcije Hrvatska već 10 godina stagnira, bez pomaka na bolje.

Prema tim podacima, otpornost hrvatskog pravosuđa na korupciju ostaje nepromijenjena, dok druge članice EU napreduju. Turudićevom pozicijom na čelu DORH-a dodatno se narušava povjerenje građana u temeljne institucije pravosuđa.

Podsjetili su kako je bivši Ministar Malenica 2021. godine rekao da je početna točka promjena u pravosuđu vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav. No, smatraju kako je postavljanjem Turudića za glavnog državnog odvjetnika, koji već godinama nosi teret ozbiljnih sumnji u svoju objektivnost i nepristranost, Vlada učinila upravo suprotno.

-Želimo li uistinu napraviti pozitivan pomak, moramo se okrenuti promjenama. Zakonima moramo osnažiti antikorupcijske norme, a u institucijama ponuditi ljude koji svojim radom, osobnim i profesionalnim integritetom te odlukama osnažuju povjerenje građana. To je ključ za uređenje pravne, demokratske države koja se razvija, a ne stagnira!“, zaključili su iz IDS-a.

Tweet

Posljednje novosti