posvećen porečkoj legendi

Idućeg vikenda prvo izdanje festivala La Mula de Parenzo

Piše: Istarski.hr

04.10.2024 - 20:09

Voditeljica Centra za posjetitelje La Mula de Parenzo Sabina Damiani, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić najavili su prvo izdanje festivala La mula de Parenzo koji će se u Poreču održati 11. i 12. listopada.

 

“Gradonačelnik me nazvao prije oko godinu dana i upitao kako bismo mogli organizirati jedan festival na temu La mula de Parenzo” rekla jeUljančić, dodavši kako je cijela priča pokrenuta otvaranjem istoimenog Centra za posjetitelj na porečkom Trgu slobode. On je od tada postao pedagoški odjel institucije koji širi glas o ovoj pjesmi, da se ne zaboravi i da uđe u sve institucije.

„Ovaj festival prvenstveno je namijenjen lokalnom stanovništvu, našoj djeci i mladima, koji osim kroz usmenu predaju ili na satu zavičajne nastave, kroz školovanje nemaju priliku čuti nešto o legendi Poreča. Naša je intencija da se priča o legendi La mula de Parenzo prepusti Zavičajnom muzeju Poreštine, kojem smo ranije već prepustili i upravljanje Centrom za posjetitelje. Uzdamo se u njihovu stručnost i znamo da će svojom strukom osigurati da ova legenda bude kvalitetno i autentično prikazana.“ rekao je Peršurić.

Ovaj festival je novi muzejski program čija je tema, odnosno inspiracija, lik iz pjesme “La mula de Parenzo”. Ideja za pokretanje festivala je proizašla iz želje njezine (re)interpretacije iz suvremenog stajališta, tematizirajući ženu poduzetnicu, kao što je uostalom, i u samom Interpretacijskom centru napravljeno. Nit vodilja za program bilo je pitanje, tko su danas “mule”, koji su njihovi kreativni pothvati, što ih pokreće.

Sabina Damiani naglasila je da je program raznolik, ima ponešto za sve uzraste, od tradicionalnih uličnih igara za djecu, gastro sadržaja, povijesti, umjetnosti i glazbe.

Festival će početi u petak 11. listopada 19 sati otvorenjem izložbe “Plavetnilo” tekstilne dizajnerice Ele Leko. Izložba će biti postavljena u Centru za posjetitelje “La mula de Parenzo”. “Plavetnilo” zaokružuje autoričin umjetnički ciklus koji se bavi propitkivanjem morskih nemani kroz rekonstrukciju i dekonstrukciju tkanine. Nakon što su njezini radovi obišli izložbene prostore diljem Hrvatske, svoj put završavaju u Poreču i uranjaju u more.

Program se nastavlja u subotu, 12. listopada u 10 sati na Trgu slobode, na platou ispred skulpture “Kap kiše”, otvorenjem Merkatina, malog sajma dizajna i kreativnosti na kojem će izlagačice predstaviti keramičke predmete, modne kreacije, biljne aranžmane, nakit i tekstil. U 10.30 bit će predstavljen novi suvenir Centra za posjetitelje La mula de Parenzo, nastalog u suradnji s brendom “Ajoj”, a radi se o ručno izvezenim jastučnicama gdje se tradicionalna tehnika veza koristi na suvremen način.

Na Trgu slobode od 11.30 sati će se moći zaigrati starinske dječje igre poput školice, guranja obruča i igre zvrkovima. Djeca u dobi od 5 do 12 godina su pozvana na sudjelovanje.

Istoga dana, ali na drugoj lokaciji – u dvorištu Muzeja od 10 sati održat će se radionica tradicionalne izrade domaće pašte koju će voditi Enio Deković i Stanislav Poropat iz Bobolo Gourmeta. Nakon radionice će posjetitelji moći degustirati pripravljena jela. Broj mjesta je ograničen i potrebna je prijava putem mejla lamuladeparenzo@muzejporec.hr  

Prijave se primaju do 11. listopada u 12 sati.

U 16 sati kreće stručno vodstvo starogradskom jezgrom Poreča pod vodstvom povjesničara Bojana Horvata. Polazak je ispred Zavičajnog muzeja Poreštine.

Program se nastavlja u 19 sati u prizemlju Zavičajnog muzeja Poreštine otvorenjem izložbe  “Tribus parcae” odnosno “Pleme Parki”, umjetnica Božice Dee Matasić, Darije Žmak Kunić te Josipe Štefanec. Autorice ove izložbe povezane su “nitima sudbine” na više razina; njihova tri umjetnička opusa prije svega povezuje kiparski, taktilni pristup. Prostorne instalacije, objekti i interaktivni radovi nose žensku poetiku u onom najboljem smislu. Karakteristično, 'lirsko' preplitanje tradicionalnih i suvremenih materijala i tehnologija te kompleksne metoda izrade, poveznice su izloženih opusa na više načina. Autorice su povezane i brojnim suradnjama iz kojih je proizašlo i dugogodišnje prijateljstvo, a u međuvremenu su sve tri postale sveučilišne profesorice i uspješne umjetnice s brojnim realiziranim izložbama, nagrađivanim projektima i javnim realizacijama. Njihova uzajamna podrška i kolegijalnost primjer je ženske solidarnosti, poduzetništva i suradnje.

U 20 sati, nakon otvorenja izložbe, slijedi druženje uz DJ set Stephanie Prekali, zagrebačke DJ-ice istarskih korijena. Njene nastupe karakterizira kombiniranje housea, funka i disca, ali redovito iznenadi i s elektro i acid underground elementima.

Sudjelovanje na svim aktivnostima festivala je besplatno. Organizator programa je Zavičajni muzej Poreštine, uz financijsku potporu Grada Poreča.

Tweet

Posljednje novosti